Hlavní obsah

Sklizeň špenátu je už v plném proudu

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Komedie Což takhle dát si špenát? patří ke klasice české filmografie. Zelená hmota měla nežádoucí účinky, dospělé proměňovala na děti. Piksla se špenátem dávala supermanskou energii Pepkovi námořníkovi. Špenát patří do české i evropské kuchyně již dávno. V současné době probíhá jarní sklizeň.

Foto: archiv Agrimex

Ještě chvíli, špenáte, a bude z tebe protlak

Článek

Už řadu let se špenát (spinacia oleracea) pocházející zřejmě z Blízkého východu, konkrétně snad z Persie, nesbírá ručně. Sklízejí ho kombajny, zrovna jako okopaniny nebo obilniny. Vidět je můžete třeba v oblasti Litoměřic u Terezína.

Špenát nejprve zachutnal Španělům, to se psal asi rok 1110. Z Iberijského poloostrova se šířil přes Francii do Evropy, k Pepkovi námořníkovi do Států přišel poměrně pozdě. V Česku se používá jako přílohová zelenina v řadě pokrmů, výborná je špenátová polévka, saláty….

Mám rád špenát s uzeným a bramborovým knedlíkem, jako koláč nebo náplň slaného štrůdlu. A omeleta se špenátem, ta nemá chybu. Tvrzení, že obsahuje vysoké procento železa, není pravda, doporučuje se proti vysokému tlaku, má mít i protirakovinné účinky.

Vypadá jako obyčejný plevel

Můžete si ho pěstovat i doma, žádná krása na zahrádce to není, ale užitek z něj rozhodně ano.

„Špenátu se daří na lehčích půdách písčitohlinitých s dostatečnou zásobou živin a dobře propustných pro vodu. Nedaří se mu na kyselých a utužených půdách. Vegetační dobu má  asi 60 dní a používá se jako předplodina nebo následná plodina. Pěstuje se z přímých výsevů, optimální teplota pro vegetační období je 12-16 °C. Nesnáší prudké změny počasí, které narušují přirozený růst špenátu. Při prudkém oteplení a dostatku vláhy má tendenci špenát kvést, což negativně ovlivňuje chuť špenátu (hořkne). Na jaře může být špenát poškozen vydatnými dešti a krupobitím. Může ho také napadnout plíseň, jež se projevuje skvrnitostí listů. Celková produkce špenátu Dione, což je značka kvalitní české zeleniny, je 3000 tun ročně, to představuje řádově 7 mil. různých druhů spotřebitelského balení. Část produkce vyvážíme do zemí EU,“ informoval o nenápadné listové zelenině Martin Jacko, manažer společnosti Agrimex Vestec, sídlící v Panenských Břežanech

Reklama

Výběr článků

Načítám