Hlavní obsah

Sklepy pod starou radnicí v Židlochovicích zaplnily mozaiky

Novinky, Jiří Smutný

V historických sklepech pod starou radnicí v Masarykově ulici č. 100 je k vidění výstava Střepy přinášejí nejen štěstí. Návštěvníci se na ní mohou seznámit s ukázkami prací Dany Saňkové ze Žabčic a jejích kamarádek, které ze střepů ze starých kachliček vytvářejí pozoruhodné mozaiky.

Foto: Jiří Smutný
Článek

„Tuto kachličkovou „recyklaci“ jsem si poprvé vyzkoušela v roce 2006, a protože lehce propadnu jakékoliv výtvarné činnosti, lepím ty střepy dodnes,“ říká Dana Saňková. „Pro radost z tvorby, ze starých kachliček a nových nápadů, pro radost z šíření této starověké techniky mezi kamarádky a pro radost z jejich radosti.“

Během doby se kolem autorky původního nápadu shromáždil celý kolektiv stejně zanícených výtvarnic, z nichž v Židlochovicích vystavují Bohdana Mirošová, Hana Soukalová a Svatava Měřínská.

„Se skupinou nadšeně tvořících lidí se opakovaně vrháme do mozaikové tvorby, která nás před mnoha lety naprosto nadchla,“ popisuje Dana Saňková činnost své výtvarné skupiny. „Z drobných barevných lesklých kousků kachliček lze vytvářet krásné obrazce. Některé jsou tvořené velmi impulzivně, jen co rychlý nápad přinesl. V jiných je skrytý příběh nebo zakódovaný určitý smysl, který zná jen autorka sama.“

Na druhou stranu výtvarnice nechává na divákovi, aby si sám zkusil v díle onu „skrytost“ objevit. Možná se mu to podaří, možná ne. A pokud v mozaice objeví něco, co ani autorka nezamýšlela, určitě jí to nebude vadit.

Výstava je přístupná denně od 9.00 do 17.00 hodin až do 31. srpna. Vchod je přes infocentrum.

Reklama

Výběr článků

Načítám