Hlavní obsah

Skautské středisko v Habartově uspořádalo vánoční besídku

Novinky, Aleš Plevka

Na sobotní odpoledne naplánovali habartovští junáci svou tradiční besídku, kterou již po mnoho let pořádají ve společenském sále Městského kulturního střediska v Habartově. Krátce před třetí hodinou se tak k zmíněné budově začali oděni do svých krojů scházet starší i mladší skautíci.

Foto: Aleš Plevka

Vedoucí střediska Lukáš Cupal zahajuje vánoční besídku

Článek

Nakonec si jich společné dvě hodiny plné zábavy dorazily užít bezmála čtyři desítky. Mezi nimi dominovaly světlušky, které jsou aktuálně nejpočetnějším oddílem celého střediska. Besídku v 15 hodin zahájil vůdce střediska Lukáš Cupal zvaný Kecal.

Sálem se rozeznělo zvonění kouzelného střediskového zvonu, který bývá k podobným účelům využíván již desítky let. Následovalo přivítání a program mohl být zahájen.

Na úvod se prostřednictvím promítaných fotografií vydali skauti do své historie. S úsměvem na tváři zjistili, jak moc se za ta léta všichni změnili. Následovalo několik krátkých scének. Světlušky secvičily vysílání televizních novin a návdavkem i jeden tanec. Skauti se taktéž s vervou sobě vlastní pustili do taneční scénky, po jejímž skončení byla podlaha pokryta tisícovkami zlatých konfet.

Posléze přišla na řadu společná hra, v níž se zástupci čtyř oddílů utkali o titul nejlepších mumifikátorů. Jako nejzdatnější se v této roli ukázaly skautky. Na besídce nemůže chybět ani zpěv a k Vánocům jednoznačně patří i píseň Rolničky, kterou zapělo společnými silami celé středisko.

Každý oddíl si pro ostatní připravil i malý dárek. Letos se všichni zaměřili na dárky jedlé, a tak si každý odnesl a popřípadě ihned i zkonzumoval zdobené perníčky či sladký špíz.

Ve stejném duchu se pak i pokračovalo, neboť na pořadu dne byla ochutnávka cukroví, které většina skautů přinesla ve svých krabičkách z domova. Občerstvení bylo ozvláštněno i pitím horké čokolády, kterou zajistila skautská sestra Králíček.

Zapojení do štafety s Betlémským světlem

Po naplnění chuťových pohárků strávili účastníci besídky ještě pár desítek minut při volné zábavě. V rychlosti však došlo ještě na plánování, neboť v neděli se habartovští skauti stejně jako stovky dalších zapojí do celostátní štafety, jejímž cílem je do co nejvíce míst v ČR rozvést posla Vánoc v podobě plamínku zažehnutého v dalekém městě Betlémě.

Betlémské světýlko budou skauti nabízet již tuto neděli od sedmnácti hodin na náměstí Přátelství v Habartově, kde se pod jejich patronací uskuteční letošní již třetí adventní zpívánky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám