Hlavní obsah

Skautské středisko Dýmka Habartov oslavilo Den sesterství pohybem

Novinky, Aleš Plevka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

22. únor je den, který je důležitý pro skauty po celém světě. Ve stejný den, i když jiný rok, se totiž narodil zakladatel skautského hnutí sir Robert Baden-Powel i jeho manželka Olave. Je to báječná příležitost oslavit tyto narozeniny a připomenout si kořeny hnutí, které je na světě již od roku 1907.

Foto: Aleš Plevka

Dětská část přítomných při úvodním nástupu

Článek

S krátkým čtyřdenním zpožděním si tento velký skautský svátek připomnělo i na dvacet členů střediska Dýmka Habartov. Ti se v neděli 26. února dopoledne sešli na více než dvě hodiny v zapůjčené tělocvičně habartovské základní školy, kde se jim dostalo možnosti se pořádně zapotit.

Původně měl být na pořadu dne kinball, ale zasáhl osud, a tak tomu nakonec bylo trochu jinak. Po úvodním nástupu a stručném připomenutí důvodu, kvůli kterému se skauti sešli, následovalo důkladné protažení všech svalových partií. Mladší skautíci již měli totiž s kinballem osobní zkušenost, a tak věděli, že je to pořádná fuška. Balon na kinball si středisko nadělilo k loňským Vánocům a zatímco se všichni rozcvičovali, bratr Radek ho pečlivě díky kompresu plnil vzduchem. Po dvou pokusech však došel k závěru, že balon bohužel uchází, a tak byl prostor jen pro několikaminutové pinkání.

Skauti však dostáli svému mottu "Buď připraven", neboť se hned vzápětí jali improvizovat. Sestavit pořádnou a dosti různorodou a nelehkou opičí dráhu bylo dílem několika minut. A po jejich uplynutí se ji již s nadšením a odhodláním postupně vydali zdolat všichni přítomní.

I když se sem tam něco nepovedlo, přeci jen ve zdraví dorazili do cíle všichni. Jen bratr Mário si trošku stěžoval, poněvadž si zlehka namohl lýtkový sval, ale s ohledem na ten fakt, že v tělocvičně byl tentokrát jasně nejstarší a že se na trať vydal a celou ji pokořil, už to samo o sobě si zaslouží obdiv.

Následoval zápas v krabím fotbálku, který nabídnul spoustu akční podívané a úsměvné situace. Dvouhodinový fyzický maratón skauti zakončili vybíjenou a vyhlášením výsledků z opičí dráhy. 

Zatímco drtivá většina ostatních dětí z města ještě sladce vyspávala, nebo ještě s ospalky na očích nedočkavě kontrolovala své statusy a příspěvky na facebooku, habartovští skauti si užili dvě prima hodiny v pohybu. A i to je důvod k vděčnosti, která míří z Habartova do Anglie, země kde světlo světa spatřili 22. února 1857 sir R. Baden-Powel, zakladatel skautingu a 22. února 1889 i jeho žena Olave, spoluzakladatelka Světového sdružení skautek. Skauting je báječné hnutí, které má i po více jak sto deseti letech své existence stále co nabídnout a je jen dobře, že skauti stále fungují i u nás v Habartově.

Reklama

Výběr článků

Načítám