Hlavní obsah

Skauti z Brna dovezli do Moravskoslezského kraje Betlémské světlo

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letos je to po třicáté, co brněnští skauti ze střediska Řehoře Mendla od roku 1990 zajišťují organizaci rozvozu Betlémského světla. Letos 21. prosince přivezlo 66 vlaků světlo na 785 nádraží. Dále bude Betlémské světlo expedováno na 664 místní akcích.

Foto: Josef Zajíc

Skauti, oba Vojtové, z Polanky nad Odrou roznesou Betlémské světlo dál do domovů.

Článek

Betlémské světlo je plamínek zapalovaný každoročně před Vánocemi v Betlémské jeskyni, v níž se dle tradice narodil Ježíš Kristus. Do Vídně plamínek letecky přiváží vybrané Dítě světla.

Možnost vybrat Dítě světla pro rok 2019 padlo na organizaci Červený kříž z Horního Rakouska. Vybrána byla jedenáctiletá Victoria Kampenhuber z mládežnické části Červeného kříže, která je považována za velký vzor v charitě.

Do Československa bylo poprvé světlo dopraveno 23. prosince 1989. Od roku 1990 se již pravidelně tradice šířila dále do zemí východní Evropy. V roce 2019 je Betlémské světlo rozváženo 66 vlaky na 785 nádraží.

Do Moravskoslezského kraje bylo brněnskými skauty Betlémské světlo přivezeno rychlíkem z Brna hl. nádraží  až do Bohumína. Postupně si světlo skauti  předávali v Suchdole nad Odrou, kde putovalo dále až do Budišova nad Budišovkou.

Další zastávka byla ve Studénce. V Ostravě-Svinově předali světlo do Opavy a dále do Hradce nad Moravicí. Na zastávce v Ostravě - hlavním nádraží si světlo převzali další skautky a skauti. Plamínek vezli přes Frýdek-Místek do Ostravice. Poslední zastávka rychlíku byla v Bohumíně, odkud světlo putovalo přes Český Těšín do Třince a dále do Mostů u Jablunkova.

Z těchto železničních zastávek jej skauti budou šířit dále až do obydlí v nejzazších koutech kraje.

V Ostravě-Svinově si převzala velká skupina mladých lidí světlo. „Čekáme zde na Betlémské světlo, které přivezou skauti z Brna. My jako členové 16. oddílu skautů Polanka nad Odrou světlo doneseme do klubovny a další členové ho budou roznášet dál přímo až do domovů,” řekli Vojta a Vojta.

Po příjezdu rychlíku R 1105 z Brna nebylo moc času. Dva členové skautů z Brna vyběhli z vlaku, předali plamínek, naskočili a jeli dále do Ostravy na hlavní nádraží.

Tam je čekala další velká skupina z Ostravy a okolí, kteří si chtěli odpálit plamínek. Jedna skupina skautů po předání plamínku Betlémského světla přešla na další nástupiště a odjela v 9.48 osobním vlakem 3130 směr Ostrava - střed, Frýdek-Místek, Frýdlant nad Ostravicí až do Ostravice.

Největší skupinou z okolí Ostravy byla skupina malých, středních a velkých dětí a dospělých ze Střediska Ludgeřovice, z.s. - Junák - Český skaut. Podle jejich informací někteří z jejích členů rozvezou Betlémské světlo až do Hlučína.

„Smyslem předávání Betlémského světla je vlastně zapálit plamínek hlavně v srdci lidí. Abychom se měli všichni rádi, neubližovali jsme si a žilo se nám co nejlépe,” konstatovala jedna vedoucí skautského oddílu z Ostravy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám