Hlavní obsah

Skalenský Masopust přilákal do ulic přes šest set lidí a do průvodu 115 masek

Novinky, Ivan Utěkal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Marťani, mimina, andělská jízda, piráti z Karibiku, Pat a Mat, čarodějnice, motýli a mnoho dalších masek se zúčastnilo v úterý 8. března masopustního veselí ve Skalné. Skončilo tak období plesů a zábav a na Popeleční středu začalo čtyřicetidenní postní období před Velikonocemi.

Foto: Ivan Utěkal

Skalenské mimino v masopustním průvodu.

Článek

Tradiční každoroční skalenský Masopust má vždy obrovský úspěch. Akci pořádají už od šedesátých let místní dobrovolní hasiči.

V místní hasičské zbrojnici se každoročně od odpoledních hodin scházejí maškary a vyčkávají při hudbě a pití na 17. hodinu, kdy se otevřou vrata a seřadí se do masopustního průvodu.

V čele průvodu, který prochází městem až k místnímu sálu, vede kapelu kapelník ve sváteční hasičské uniformě. Za kapelou veze traktůrek vyzdobenou rakev s Bakchem a vedle kráčející ministranti kropí svěcenou vodu a rozhazují sladkosti na přihlížející zástupy podél cesty.

Dechová kapela Parohanka z Chebu cestou na sál udělá první zastaveníčko průvodu městem na náměstíčku pod kostelem Svatého Jana. Zde si masky vždy zatančí při hudbě a posilní se před další cestou.

Na 600 lidí podél trasy průvodu letos obdivovalo velké množství masek - bylo jich 115. Od 18 hodin pak na sále vypukla pravá masopustní veselice. Nechyběla spousta jídla, bohatá tombola, vyhodnocení masek a překvapení večera v podání tanečního ženského souboru Trnky-Brnky ze Skalné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám