Hlavní obsah

Šipky do tmy následovalo v Habartově přes dvě stě padesát účastníků

Novinky, Aleš Plevka

Na pátek 5. října si místní Dům dětí a mládeže v Habartově připravil již tradiční a velmi oblíbenou akci, jež nese název Šipky ve tmě. Ta nabízí rodičům s dětmi zažít jistě nevšední dvou až tříkilometrovou procházku setmělým příměstským lesem, jejímž cílem je dopátrat se k soutěžní tajence.

Foto: Aleš Plevka

Ředitelka DDM Habartov, paní Jana Chalupská zahajuje další ročník Šipek ve tmě

Článek

Začátek akce byl stanoven na páteční dvacátou hodinu. Již pár desítek minut předtím tým dobrovolníků, bez jejichž pomoci by realizace akce byla nepředstavitelná, rozmístil na dobře známé trati desítky zalaminovaných šipek, na kterých bylo vždy zapsáno číslo a písmeno.

Krátce před osmou hodinou přivítaly pracovnice DDM, Jana Chalupská a Iva Dobošová, u hlavního vchodu první nedočkavce. Hlouček příchozích se záhy velmi rychle zvětšoval, a tak bylo rozhodnuto, že na trať bude vypuštěna první vlna účastníků.

Ti vyráželi ve skupinkách. A i když je tato vycházka určena především dětem, v každé z nich byla nutná přítomnost dospělého. Ten obdržel hrací kartu a tužku a také ony nejzákladnější instrukce. Vše další již bylo na dětech. Ty za pomoci baterek a lampionů pátraly na stromech i v přízemním porostu po zmiňovaných šipkách. Své úlovky následně hlásily dospělákovi, který je zaznamenával dle souřadnic do hrací karty.

Celý les se hemžil stovkami světýlek. Dle slov organizátorů totiž během devadesáti minut vyrazilo na noční vycházku na 165 dětí a ke stovce dospělých. Obejít vytyčený okruh bylo možné z obou stran, a tudíž docházelo i k tomu, že v přítmí lesa se potkávali známí a přátelé, kteří se vzájemně a s potěšením zdravili.

Absolvovat celou trasu zabralo něco okolo hodinky a byli-li hledači úspěšní, z napsané a případně i domyšlené tajenky se dozvěděli, že po nalezení všech šipek se mají vrátit do DDM, kde na ně čeká zasloužená odměna.

A to samozřejmě velmi rádi všichni také udělali. Za odevzdanou a vyplněnou kartu pak děti v igelitových taškách s logem DDM obdržely několik sladkých pamlsků. Nicméně organizátoři, ostatně jako vždy, mysleli i na dospělý doprovod. Tentokráte si kromě tužky rodiče odnášeli i speciálně navržený a vyrobený hrneček na kávu, který se jim stal takovou malou odměnou za to, že opustili televizní obrazovky a teplo domovů a že páteční večer se se svými dětmi vydali do temného lesa, kde umožnili dětem zažít něco neobvyklého.

Organizátoři Šipek ve tmě musejí být dozajista spokojeni se zaznamenanou účastí, která je během posledních let standardně velmi vysoká. Šipky ve tmě totiž náležejí mezi akce nejúspěšnější a lze se jen dohadovat o tom, kolik účastníků se po jejich stopách vydá příště a jaký zapeklitý úkol si pro jejich příznivce připraví organizátoři napřesrok. Každopádně za realizaci akce si i spolu s několika dobrovolníky zaslouží veliké poděkování.

Reklama

Výběr článků

Načítám