Hlavní obsah

Singltrek, minerálky a hrobku nabídne turistům Nové Město pod Smrkem

Novinky, Milan Turek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dopravit se do Nového Města pod Smrkem je nejlépe buď pěšky, nebo na kole po starých poutních a lesních cestách. Možná i to je důvodem, že na Frýdlantsku je rozšířeným sportem turistika a v poslední době cyklistika.

Foto: Milan Turek

Vrcholek rozhledny na Smrku, nejvyšší místo Jizerských hor

Článek

„Vrcholnou akcí vedle každoročního červnového výstupu na Smrk je třídenní turistika z Polska přes Jizerky do Německa. Spolupůsobíme jako organizátoři druhého dne v českých horách. První den připravují Poláci u nich a třetím vrcholným dnem je Zittauer Gebirgslauf v Žitavských horách, ke kterému se připojují turisté ze všech tří zemí ke společnému putování a závěrečnému běhu,“ informoval Jaroslav Maděra z tamního Klubu českých turistů.  

Turistický svátek začne 26. dubna v Polsku ve městě Lubaň, kde se část turistů zúčastňuje tamějších pochodů, pak následuje přesun do Česka. Třetí den (28. dubna) má program v německé Žitavě, kde mezinárodní setkání vrcholí Žitavským během a pochodem.

„První obyvatelé do Nového Města pod Smrkem přišli v roce 1584,“ říká Jaroslav Maděra. „Dnes máme čtyři tisíce obyvatel a svou polohou patříme k vděčným nástupům pro toulky Jizerskými horami. V nejbližším okolí nabízíme pramen kyselky s minerální uhličitou vodou, směrem k polským hranicím lehce radioaktivní prameny, nazvané Samuel, Michael a Rafael. V okolí jsou pozůstatky středověkého dolování cínových a měděných rud, kde lze vidět  jen několik vstupních otvorů do štol se zabezpečením proti vniknutí. Vedle nepřeberného množství malé sakrální architektury slouží stavba Klingerova mausolea jako místo pro rozloučení se zesnulými. Možná je prohlídka podzemní hrobky s rakvemi rodiny majitele textilní továrny Klingera z roku 1901 jako kulturní památky.“

Tři dny, tři země, tři pochody, letos již 13. ročník, byly iniciovány v roce 2000 Bertem Mannem z Mnichova, který podle myšlenky starověkého kalokagathia - pohyb fyzický i duševní - navrhl propojit obyvatele euroregionu Česko-Polsko-Německo společnou turistickou akcí. Českého putování se účastní přes dvě stě lidí z různých zemí. Vždy dvě trasy vedou partiemi Jizerských hor s možností výhledů, poznání přírody Jizerek, mnohdy se značným převýšením (výstup na Smrk). Jedna trasa je letos uspořádána po pamětihodnostech města. Organizaci zajišťuje většina členů Klubu českých turistů, ale i řada občanů z celého města.

V Polsku jsou nejbližší dvě jezera: Lesznianskie poblíž hradu Czocha, postavený Přemyslovci, a na něj navazující Zlotnickie poblíž obce Zloty Potok, Obě nádrže jsou na řece Kwisa. Další jezero je Witka u Zawidova, vybudováno bylo v letech 1960-1964 na řece Smědé.

Nově je využíván singltrek pod Smrkem, jako nenáročný druh cyklistického sportu v přírodě pro každého. Nyní je už zpřístupněno na 60 km tratí, nástupní místa jsou koupaliště, Na Spálence a u Obřího sudu nad Libverdou. V polovině května pořádá místní Horolezecký oddíl triatlon smíšených párů Novoměstský Sršáň. V první červnovou sobotu se koná výstup na Smrk, organizovaný Klubem českých turistů.

Turistický svátek Novoměstských odstartuje v sobotu 27. dubna na náměstí.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám