Hlavní obsah

Silvestr na Tiché Orlici

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vodáci v Ústí nad Orlicí v duchu letitých tradic vyjeli v závěru prosince na zimní kontrolu Tiché Orlice, aby následně oslavili ukončení letošního roku s patřičně bujarou muzikou.

Foto: Petr Špatenka

"Hola, hola, řeka volá !!" - "Budeme se veselit."

Článek

JARO - LÉTO - PODZIM - ZIMA? Na vodě je vždycky prima, i když vzhledem neodpovídá kalendářnímu ročnímu období.

A tak si vodáci řekli "nevadí, však si spolu s naší Orlicí příjemně užijeme poslední dny stávajícího roku. Vždyť na proudící vodě bude určitě lépe než na stojatém blátě".

Tradičně již několik let vyplouvá 25. prosince na Tichou Orlici několik lodí na kontrolu uzavřenosti řeky, aby někdo nenarušil její zimní klid. Vodácká kontrola ve složení Bajda a Jarda při plavbě z Nebíčka u Hnátnice do Cakle sice nepotvrdila anonymní udání na neukázněné narušitele z minulého dne, ale konstatovala současný stav řeky, které by prospěl jarní úklid - z důvodu nekončícího odstraňování neekologických plastů, tak i spadlých stromů a naplavenin.

Ve středu na svátek svatého Štěpána se pak uskutečnil společný výšlap po stopách "Hombrého". Skupina 15 vodáků, nepoznamenaných nachlazením, neboť voda v těchto dnech padala i z nebe, se vydala údolím Tiché Orlice do Klopot, kde nový provozovatel na jejich prosbu otevřel svoji hospůdku a připravil chutné občerstvení. Však i svatý Štěpán na výsostech, coby patron námořníků, se radoval nad tímto pohostinným gestem a odměnil přičinlivého hospodského jako patron koní návštěvou 10 jezdců na koních a posléze i dalšími turisty.

A tak se hodovalo, popíjelo a společně vzpomínalo. Ve vesmírných dálavách, někde v turistickém nebi, se s nimi jistě radoval i nestor a věrná duše orlickoústecké turistiky Zdeněk Švábenský, zvaný "Hombré", který pravidelně otevíral a zavíral Tichou Orlici. Právě on dal základ těmto akcím, jakož i letnímu splutí některé jiné řeky, prosincové kontrole zavření Tiché Orlice a vánočnímu výšlapu po jejím břehu.

Současná parta letitých kamarádů v důchodovém věku pak obohatila tento program o další akci Tour de Putyk, kde vzdávají patřičný holt všemu, co teče, nejen pramenité vodě.

Konec roku je pak slaven Velkým pochodem (kolem 70 účastníků) po hřebenech Andrlova chlumu do České Třebové a silvestrovským závěrem opět u vody v Černovíru s posezením ve víru tramských i moderních melodií. Posvátný klid Tiché Orlice je tentokrát narušen energií života vcházející do nových 365 dní.

Reklama

Výběr článků

Načítám