Hlavní obsah

Silný vítr na Zlínsku lámal stromy a strhával střechy z domů

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Spoustu starostí nadělal hasičům Zlínského kraje silný vítr, který se v pondělí 1. července odpoledne přehnal regionem. V průběhu čtyřiadvacetihodinové směny vyjeli k 170 událostem. Nikdo nebyl zraněn, škody zatím nejsou vyčísleny.

Foto: HZS Zlínského kraje

Silný vítr strhával i střechy.

Článek

„První žádosti o pomoc při odstraňování následků silného větru začali přijímat hasiči na tísňové lince v pondělí o půl páté odpoledne,“ informovala dnes tisková mluvčí HZS Zlínského kraje Lucie Javoříková.

Během 24hodinové směny vyjeli profesionální i dobrovolní hasiči k 170 událostem, týkajících se počasí. „Největší nápor byl v podvečer, kdy na celém území kraje ve 147 případech odstraňovali především popadané stromy na komunikace a elektrická vedení,“ přiblížila mluvčí.

Silný vítr však strhával i krytinu ze střech domů. Těchto událostí přijali hasiči osmnáct. „Na Zlínsku strhl střechy v Napajedlech a Halenkovicích. Ve Vsetíně zajišťovali hasiči padající plechy ze střechy domu s pečovatelskou službou,“ řekla Lucie Javoříková.

V obci Chomýž na Kroměřížsku osm jednotek likvidovalo požár střechy rodinného domu, do kterého podle oznamovatele udeřil blesk.

„K likvidaci požáru použili čtyři hasební proudy vody a během chvíle dostali požár pod kontrolu. Poté již jen dohašovali skrytá ohniska a dům kontrolovali termokamerou. Naštěstí se tato událost obešla bez zranění obyvatel,“ konstatovala mluvčí.

Profesionální hasiči z Kroměříže a Morkovic-Slížan zasahovali v ulici Uhřická v Morkovicích-Slížanech u havárie osobního vozidla, jehož řidič zůstal v autě zaklíněn. Pomocí hydraulického zařízení muže vyprostili. Těžce zraněného řidiče si převzali do své péče zdravotníci. Příčinu nehody šetří dopravní policisté.

„Klid ve Zlínském kraji nastal od jedenácté hodiny večerní. Všichni hasiči se tak mohli vrátit zpět na své stanice. Od páté hodiny ranní však byli opět v terénu a odstraňovali popadané stromy z cest či cyklostezek,“ dodala Lucie Javoříková.

Reklama

Výběr článků

Načítám