Hlavní obsah

Silniční běh Hornická desítka ve Frýdku-Místku zažil účastnický rekord

Novinky, Josef Zajíc

Rekordních 2078 běžců se zúčastnilo v sobotu 3. listopadu 27. ročníku silničního běhu Hornická desítka ve Frýdku-Místku. Organizátoři závodu z atletického oddílu TJ Slezan Frýdek-Místek pod vedením Josefa Nejezchleba přichystali pro závodníky i diváky perfektně připravené závody.

Foto: Josef Zajíc

Hornická desítka Frýdek-Místek. Běh pro zdraví absolvovalo 524 běžců.

Článek

Sportovně-společenská akce byla zahájena ve 12 hodin startem mladších žákyň na 836 metrů. Postupně běžely další věkové kategorie. V 13.20 hodin přišli na řadu dorostenci a dorostenky. Startujících, i díky krásnému a teplému počasí, stále přibývalo.

Ve 14 hodin byl odstartován Běh pro zdraví. O fialové tričko s emblémem závodu bojovalo na vzdálenosti 1000 metrů 524 závodníků. Ti nejzdatnější atakovali čas pod 4 minuty. Nejpomalejší potřebovali na zvládnutí tratě okolo sedmi minut.

Po nich na start nastoupilo něco přes 600 závodníků v Běhu mílařů. Běželo se 3333 metrů okolo Národního domu, obchodní akademie, v sadech Bedřicha Smetany, okolo řeky Ostravice a zpět k Národnímu domu do cíle. I v tomto závodě nejlepší dosahovali velmi dobrých časů.

V 15 hodin byl odstartován hlavní závod Hornické desítky. Na startu bylo připraveno 854 závodníků všech věkových kategorií. Běžely se tři okruhy, každý 3333 metrů dlouhý. Ihned po startu se začalo velmi tvrdě závodit. Počasí nasvědčovalo tomu, že by v obou hlavních kategoriích mohl být překonán traťový rekord. To se sice nepodařilo, ale i tak byla výkonnostní úroveň velmi dobrá. U mužů k rekordu chybělo 7 vteřin, u žen 2 minuty a 2 vteřiny.

V hlavním běhu na 10 km v kategorii žen vyhrála Petra Kamínková z AK Olomouc. Trať zaběhla za 35:08 minut. Na druhém místě doběhla Petra Pastorková z MK Seitl Ostrava v čase 35:42 před třetí Lubomírou Maníkovou z AK Spartak Dubnica nad Váhom.

Mužskou kategorii vyhrál závodník z Keni Sawe Elisha Kiprotich z Benedek teamu za 29:17 před Milanem Kocourkem z AK Kroměříž - 29:29. Třetí místo obsadil ukrajinský závodník Ruslan Savchuk - 29:35.

Po ukončení hlavního běhu se postupně v sále Národního domu ve Frýdku-Místku vyhodnocovaly výsledky všech dílčích závodů. Vždy po rozdání cen, diplomů a medailí byly v tombole losovány zajímavé a hodnotné ceny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám