Hlavní obsah

Silné mrazy přerušily práce v areálu muničního skladu ve Vrběticích

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Silné mrazy, které v posledních dnech zasáhly i Zlínský kraj, si vyžádaly přerušení prací v areálu muničního skladu ve Vrběticích u Slavičína na nezbytně nutnou dobu.

Foto: Policie ČR

Vyzvedávání munice je v mrazech nebezpečné.

Článek

„V ohledání druhého epicentra exploze budou pyrotechnici pokračovat, až to dovolí klimatické podmínky,“ uvedla v pátek 2. března policejní mluvčí Lenka Javorková.

„V posledních dnech se průměrná teplota v epicentru exploze v muničním areálu ve Vlachovicích-Vrběticích pohybovala kolem 15 °C pod bodem mrazu, což znemožňovalo práci pyrotechniků při ohledání místa činu, jelikož zemina a trosky jsou promrzlé několik desítek centimetrů a nelze od nich bez zvýšeného rizika oddělovat munici a její komponenty,“ vysvětlila policejní mluvčí. 

Z důvodu zvyšující se rizikovosti prováděných prací v muničním areálu rozhodl velitel zásahu od 19. února dočasně práce přerušit. „Přerušeny tak jsou jak činnosti v epicentru, tak i plošný pyrotechnický sběr a hloubkový pyrotechnický průzkum. Střežení areálu nadále probíhá,“ sdělila Lenka Javorková.

Složky integrovaného záchranného systému tento čas využívají k nezbytným revizím, opravám a k údržbě techniky, která je v průběhu prací vysoce zatěžována. Jeden pyrotechnik se denně věnuje kontrole stavu epicentra a souvisejících ploch, při níž zjišťuje venkovní teplotu, množství sněhu a stav půdy.

„Kvůli nepříznivým klimatickým podmínkám se opozdí i nasazení čtyř armádních pyrotechniků a čtyř ženistů Armády České republiky, kteří měli v areálu pracovat od začátku března,“ dodala policistka.

Ve vrbětickém muničním areálu vybuchl v říjnu 2014 sklad s municí č. 16 a zahynuli dva lidé. Další objekt, sklad č. 12, explodoval 3. prosince téhož roku s větší intenzitou než předcházející. Tentokrát nebyl nikdo zraněn, obě budovy si pronajímala ostravská firma Imex Group. Podle policejních informací bylo v 27 objektech muničního skladu uloženo okolo sedmi tisíc tun vojenského materiálu s asi tisícem tun výbušnin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám