Hlavní obsah

Sikovi vietnamskému hrozí vyhynutí, chybí záložní samčí stádo

Novinky, Vratislav Konečný

Každý den se objevují zprávy o zániku některých druhů živočišné nebo rostlinné říše. Co býval přirozený evoluční vývoj, je nyní zcela rozmetáno "zásluhou" člověka. Změna klimatu, ničení životního prostředí má neblahé důsledky, které většinou přehlížíme. Na pokraji vyhynutí je také sika vietnamský.

Foto: zoo Ostrava

Sika vietnamský, v přírodě vyhubený.

Článek

Přestože letos přibyla v Zoologické zahradě a botanickém parku v Ostravě 4 mláďata - dva samci a dvě samičky, je to jen minimum k zachování druhu. 

Siku vietnamského (Cervus nippon pseudaxis) uvidíte v Ostravě v expozici Pevninské ostrovy.  

Ostravské stádo má 13 zvířat, přičemž tři samice z loňského roku pocestují v nejbližší době do Německa, do Zoo Hamburk. O jejich přesunu stejně jako i o přesunu dalších siků se rozhodlo právě v Ostravě.

Zoo Ostrava totiž vede (kromě jiných) také Světovou plemennou knihu siků vietnamských a řídí Evropský záchovný program. Když do ní nahlédneme, je zřejmé, že zatímco v Evropě populace siků vietnamských roste, v Severní Americe pomalu zaniká.

Zánik americké populace

„Zoufale nám chybí samčí záložní stádo, které by umožňovalo lepší chov a genetickou vyváženost populace. Kritická situace pak panuje v USA, kde tamní populace stagnuje, a s výjimkou San Diega se ani nemnoží. Populace v USA tedy zřejmě brzy zanikne,“ uvedl vědecký pracovník Zoo Ostrava Jan Pluháček. 

Nová naděje pro evropský chov

Začátkem letošního roku projevil Tierpark Mönchengladbach v Německu zájem o samčí stádo siků. „Jestli chceme udržet životaschopné populace, toto je cesta. Není možné, aby se všude zvířata množila – zoo nejsou nafukovací. Na druhou stranu pro populaci by bylo nejlepší, kdyby se pravidelně množily všechny samice. Pokud tomu tak není, populace zestárne a přestane se množit,“ zkonstatoval Pluháček.

„Proto je třeba přistoupit k usmrcování slabých a geneticky nevhodných jedinců. To ale v některých zemích bohužel nejde, a proto právě tam by byly samčí skupiny ideálním řešením,“ dodal.

Sika znamená v japonštině jelen. Označení jelen sika, které se používá, je tedy nesmysl. 

Reklama

Výběr článků

Načítám