Hlavní obsah

Sigma na návštěvě Gymnázia Čajkovského

Novinky, Petr Kameníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Partnerská akce dvou spolupracujících subjektů spojených s olomouckým a regionálním sportem, Sigmou Olomouc a Gymnáziem Čajkovského, proběhla během pondělního dopoledne 9. října. Přátelské setkání absolventů gymnázia a úspěšných fotbalistů se současnými studenty mělo sportovní i společenskou rovinu.

Foto: Petr Kameníček
Článek

První část akce se odehrála ve sportovní hale Čajkaréna. Za velké účasti studentů školy a fanoušků klubu se utkaly dva fotbalové týmy, a to Sigmy Olomouc včetně jejich aktuálních opor a bývalých studentů gymnázia Davida Housky, Lukáše Kalvacha a Václava Jemelky, s týmem Čajkárny, za které nastoupil mnohonásobný úspěšný reprezentant David Rozehnal.

Oba týmy byly doplněny současnými studenty, fotbalisty juniorských výběrů Sigmy, a školní tým byl doplněn i o zástupce z řad pedagogů. Zápas se tak stal pro fanoušky i studenty o to zajímavější.

Tým Sigmy zvítězil 5:4 po prodloužení, ale výsledek nebyl nejdůležitější. Tím hlavním bylo přátelské setkání s úspěšnými sportovci, jejich návrat na domovskou školu a možnost pro současné studenty i jejich fanoušky se s nimi potkat.

Po sportovním programu následovala beseda. Obě akce uváděl a zároveň moderoval ředitel Radek Čapka, který je velkým podporovatelem studentského i vrcholového regionálního sportu. Svou fundovaností znovu prokázal nejen pozitivní přístup, ale i svůj velký přehled v této oblasti.

Vedle zmíněných hráčů besedu doplnil i David Kobylík, taktéž bývalý reprezentant, který společně s přítomným Davidem Rozehnalem dosáhli na zlaté medaile na Mistrovství Evropy U21, kde byli oporami týmu s takovými hvězdnými spoluhráči jako např. Tomáš Rosický, Marek Jankulovski, Milan Baroš nebo brankář Petr Čech.

Oba přítomným studentům přiblížili své bohaté a pestré kariéry, jak po sportovní, tak i životní stránce z mnoha míst, kde působili. Prošli si mj. francouzskou i německou nejvyšší soutěží, David Rozehnal navíc působil i v anglické Premiere League, italské sérii A a ve hvězdných týmech jako Paris Saint-Germain či Lazio Roma.

Studenti během besedy sportovců pokládali zajímavé dotazy. Díky nim se dověděli, co obnáší být vrcholovým fotbalistou. Jde nejen o získané sportovní zkušenosti, ale také o to prosadit se v cizím a vysoce konkurenčním prostředí a naučit se cizí jazyky.

Pro studenty bylo velmi atraktivní se setkat s dnešními aktivními hráči, kterým chodí fandit na stadion nebo je znají z televizních sportovních přenosů a reportáží. Nedávní absolventi David Houska, Lukáš Kalvach a Václav Jemelka také poodhalili své fotbalové cesty od samotných začátků až po současné zkušenosti v olomoucké Sigmě. Rovněž zavzpomínali na své studium na Čajkárně.

Dopolední program byl ze strany studentů i samotných hráčů hodnocen velmi pozitivně. Příjemnou a přátelskou atmosféru dokreslila autogramiáda, během níž bylo vidět u mnohých studentů velké nadšení ze setkání s nimi. Výborným zpestřením a doplněním byla videoprezentace z fotbalového zákulisí a nedávných evropských pohárů spolu se zážitky ze španělské Sevilly.

Za školu i studenty děkujeme všem, kdo se o akci a její povedený průběh zasloužili, zejména řediteli Radku Čapkovi, klubovému sportovnímu manažerovi Davidu Hollému a absolventovi Michalu Zbraňkovi z FTK UP, který spolupracuje se sportovními kluby a naší školou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám