Hlavní obsah

Shakespeare přichází na Špilberk. Již po sedmnácté

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Letní shakespearovské slavnosti v Brně zahájí svou 17. sezónu už tuto sobotu 16. července. Prvním představením budou Veselé paničky windsorské.

Foto: Agentura SCHOK, foto Pavel Mára

Večer tříkrálový: Václav Kopta a Marie Doležalová.

Článek

Slavná komedie a milostný příběh plný lásky, ovšem i žárlivosti, piklů a intrik, bude mít na špilberském nádvoří reprízy 17. a 18. července. Hra, které dominují Bolek Polívka v roli Falstaffa a paní Pažoutová v podání Simony Stašové, si získala brněnské publikum. Za několik sezón je stálicí shakespearovských slavností.

Letošní premiérou je „sváteční komedie“ Večer tříkrálový aneb Cokoliv chcete. Hra spjatá s oslavami a svátečním „převráceným“ světem příznačným pro středověké a renesanční svátky bláznů, se rozvernými a rozmarnými kousky opravdu hemží. V režii Jany Kališové se představí řada populárních herců. Roli Violy, která musí zvládnout i „převtělení“ v muže, ztvární půvabná  Monika Timková. Strávit večer na Špilberku s tím tříkrálovým možno ve dnech 20. až 23. července.

Věčný příběh velké lásky veronských milenců Romea a Julie náleží večerům 25., 26. a 27. července. Obdobně třikrát (29, 30, 31. července) bude na pořadu komedie Mnoho povyku pro nic. Těšit se možno na setkání s řadou známých herců. 

Závěrem ve dnech 11. a 12. srpna se shakespearovské léto rozloučí česko-slovenskou inscenací. Tragédií o nešťastné a věrné Desdemoně (Veronika Kubařová), zákeřném a lstivém intrikánu jménem Jago (Luboš Kostelný) a oběti vlastní žárlivosti, kterou se stává Othelo (Jozef Vajda). 

Na nádvoří hradu je letos méně, avšak kvalitnějších míst. Pro případ nepříznivého počasí jsou na místě v prodeji pláštěnky i deky. Kdo nedá přednost pěkné procházce parkem, může zvolit autobus č. 81. Jako každoročně bude v provozu také kyvadlová automobilová doprava na hrad od 19 hodin z Husovy ulice (proti hotelu International). 

Reklama

Výběr článků

Načítám