Hlavní obsah

Severočeské divadlo opery a baletu uvede nestárnoucí Lehárovu operetu Země úsměvů

Novinky, Robert Rohál
Aktualizováno

Na jeviště Severočeského divadla opery a baletu Ústí nad Labem se po sedmnácti letech vrací jedna z nejslavnějších a nejkrásnějších operet Země úsměvů Franze Lehára. Slavnostní premiéra je ohlášena na pátek 3. března.

Foto: Jan Herbert Fuchs

Sólisté Radek Krejčí, Martin Šrejma a Monika Sommerová.

Článek

Pod režijním vedením slovenské režisérky Andrey Hlinkové, dirigentskou taktovkou zkušeného Miloše Formáčka a v choreografii Vladimíra Gončarova se představí jak hvězdy domácího souboru - Jaroslav Kovacs, Radek Krejčí, Tomáš Christian Brázda, Ivan Zelycz, Hana Koubová  nebo Martin Matoušek, tak zvučná jména hostujících umělců jako Tereza Mátlová, Gabriela Kopperová, Monika Sommerová, Martin Šrejma či Viktória Ballánová.

Zajímavé je, že z tehdejšího původního premiérového obsazení vystoupí po sedmnácti letech jako jediný ve stejné roli knížete Čanga Radek Krejčí.

„Ta role se mi dnes po tolika letech hraje a zpívá daleko snadněji,” říká sólista ústecké opery Radek Krejčí. „Přece jsem jen do té figury věkově dozrál. Tehdy, v roce 2000, jsem jako strýc Čang byl o dost mladší, než oba moji synovci, ale takových rolí a případů bylo za tu dobu spousta. Často byl mým synem i o třicet let starší kolega... Asi největší extrém byl v opeře Dráteník, kde mi syna hrál Alfréd Hampel, sólista opery Národního divadla Praha, který byl ročník 1939. Ale na divadle je možné všechno, a v opeře obzvlášť...”

Mezinárodně proslulé operetní dílo někdejšího absolventa pražské konzervatoře se kdysi jmenovalo Žlutá kazajka. Po několika letech se skladatel rozhodl dílo přepracovat a pod názvem Země úsměvů slavila opereta u diváků velké úspěchy. Jak známo, obecenstvu vůbec nevadilo, že opereta nemá obvyklý šťastný konec. Lehár sám prohlásil: „Udělat v tomto příběhu šťastný konec – to by byla lež!“

Premiérové uvedení populární Lehárovy operety Země úsměvů, která bude uváděna na jevišti ústeckého divadla, má začátek v 19 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám