Hlavní obsah

Setkání s nevšedními hudebními nástroji z celého světa

Novinky, Stanislava Dvořáková

Oblastní charita Ústí nad Orlicí Dům pokojného stáří sv. Kryštof Kerhartice pozvala ve čtvrtek 16. května seniory na společné odpolední setkání při muzikoterapeutické relaxaci "Hudba v nás", které připravila muzikoterapeutka Bc. Veronika Stráníková.

Foto: Stanislava Dvořáková

Ukázka hry na tradiční australský nástroj domorodců didjeridoo s užitým dutým kmínkem eukalyptu, vyžraném termity. Vrnivý zvuk napomáhá meditaci.

Článek

Změna přírodního cyklu přináší lidem četné potíže, které se promítají do zdravotního stavu, včetně celkové únavy a nálady. Zvuk, rytmus, melodie, harmonie pak působí jako zvuková masáž těla v oblasti smyslového i nadsmyslového vnímání, tlumí negativní a posiluje pozitivní energie. K tomu jsou používány hudební nástroje převážně tradiční a lidové z přírodních materiálů, pocházející z různých koutů světa.

Ukázku hry na některé z těchto nástrojů předvedla muzikoterateutka Bc. Veronika Stráníková zároveň s navozením relaxace přítomných seniorů. Hned úvodní spojení zvuku speciálně upraveného kokosového ořechu z Afriky doplněného jemným zněním tibetského zvonku dokázalo navodit atmosféru meditace.

Poté přišly na řadu dechové hudební nástroje. Nejtypičtějším je nástroj australských domorodců didjeridoo 120 centimetrů dlouhý. Materiálem je bambus s malbou. V tradiční podobě se jedná o termity vyžraný dutý kmínek eukalyptu.

Dalším byl starobylý nástroj sibiřských šamanů brumle, jehož stopy vedou až do jihovýchodní Asie. Jeho ezoterika spočívá v tom, že pracuje jako matra, to je rozbíjí psychoenergetické blokády. Ústní dutina funguje jako rezonátor. V Asii se vyřezává z bambusu, v Evropě je vyráběn ze železa a používá se jako nástroj sólový i koncertní. 

Pak zazněla osobitá barva tónů salašnické fujary. Je to jednoduchá bezdírová štěrbinová píšťala z bezového dřeva a jednoduší varianta fujary z Valašska, která slouží k svolávání oveček. Zbývající ústní harfa se strunou, ozvučenou úhozy tyčinkou se původně používala k lovení zvěře jako zbraň.

Pravou magickou atmosféru pak navodil nádherný zvuk tibeckých mís. Tyto tóny díky svým vibracím jsou léčivé a obnovují harmonickou frekvenci těla. Je to tradiční lidový nástroj ze slitiny kovů, na které se hraje úderem nebo třením paličkou. Mísy jsou tenkostěnné i silnostěnné, různé výšky, váhy a velikosti, s hlubším zvukem jsou ručně tepané. Neexistují dvě, které by měly stejný tón.

Závěr patřil úderům na bubny. Udu, který pochází z Nigerie, vznikl z nádoby na vodu, kterou ženy nosí na hlavě a vyrábí se z pálené hlíny. Djembe je dřevěný, ručně dělaný buben ve tvaru poháru, potažený kozí kůží. Svoji popularitu získal po celém světě jako sólový nástroj, kdy uplatnění našel i ve skupinách.

Zejména zaujal nejstarší hudební nástroj, a to zdobený šamanský buben z jelení kůže, napnuté na dřevěný rám. Pravěký člověk vnímal bubnování jako tlukot srdce Matky Země, který navrací vše zpět do rovnováhy. Jeho zvukem zajišťoval přízeň duchů, prosil o pomoc síly z druhého světa a uváděl se do změněných stavů vědomí.

Na rozloučenou byla ještě předvedena uklidňující hra na tibetskou mísu a prohlídka kamenů, které neslouží pouze jako šperky, ale i amulety a mají také léčivé účinky, např. často používaný křišťál prohlubuje meditaci.

Návštěvníci odcházeli nejen s pocitem uvolnění, někteří i přiznali, že při produkci pociťovali příjemné chvění, které přispělo k jejich spokojenosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám