Hlavní obsah

Setkání řezbářů ve Velkých Karlovicích předchází nedělní pouti

Novinky, Libuše Miarková

Čtyřiadvacet řezbářů přijalo pozvání na 25. ročník sympozia do Velkých Karlovic, které se koná ve dnech od 1. do 4. srpna v areálu u místního muzea.

Foto: Libuše Miarková

Petr Stoklasa z Velkých Karlovic na dřevařském sympoziu zhotovuje štípané holubičky. Fortel získal od svého otce, jemuž od svého mládí pomáhal.

Článek

Tak jako každý rok, i letos zde předvádí svůj fortel lidoví tvůrci přímo z Velkých Karlovic. Patří mezi ně Petr Stoklasa, Tomáš Dujka a Bohuslav Vašut. Mladou generaci letos poprvé zastupuje Eliška Jurečková, studentka Střední školy řezbářské z Tovačova, která do své rodné obce na setkání řezbářů pozvala dvě spolužačky.  

Na Valašsko přijeli i mistři lidového řemesla ze vzdálenějších krajů. Například Anton Kadura dorazil z Podvysoké u Turzovky a Kamil Ostrčil z obce Čechy na Přerovsku. Většinu tvůrců však tvoří členové regionálního spolku neprofesionálních výtvarníků  Urgatina, který valašské sympozium organizuje spolu s místním obecním úřadem, informačním centrem a muzeem.

Setkání řezbářských tvůrců předchází nedělní karlovské pouti a také víkendovému jarmarku, pro který je již u muzea připraveno 45 stánků. Prodávat se budou tradiční frgály, med, perníčky a další speciality z místního regionu. Své výrobky zde představí rovněž lidoví řemeslníci z Valašska.

Jak uvedla Dagmar Stoklasová, vedoucí informačního centra ve Velkých Karlovicích, návštěvníci se mohou těšit na vskutku bohatý kulturní program. Například v pátek 2. srpna v 19 hodin se v amfiteátru u muzea uskuteční koncert sourozenců Hany a Petra Ulrychových. O den později, opět v 19 hodin, pak na stejném podiu vystoupí Mojmír Bártek se skupinou The Young Pekáč.  Od pátku do soboty pro radost a dobrou pohodu zahrají v průběhu dne cimbálové muziky Jiřího Nechanického, Kyčerka, Milana Mlčáka, Valašsko a hudecká kapela Staré Gatě.

Podrobný program na tento víkend ve Velkých Karlovicích:

http://velkekarlovice.cz/informacni-centrum-probihajici-akce

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám