Hlavní obsah

Sestra smrt ze severu Čech se vyrovná kriminálním románům severských detektivek

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Severská detektivka se vžila jako pojem po většinou drsnou a ponurou kriminální literaturu ze zemí, které nám nejsou až tak blízké, ale o násilí a sociálních problémech v nich si rádi počteme. I náš sever je ale drsný, jak o tom svědčí kniha Sestra smrt inspirovaná úmrtími v rumburské nemocnici.

Foto: Host Brno
Článek

Česká detektivka bývala téměř vždy logická, se srozumitelnou zápletkou, bez bestiálních a morbidních vražd, bez nichž se většina současných "bestsellerů" neobejde. I naše spisovatele občas popadne mystika a podivná poselství, ale jinak se drží při zemi v rámci reálií. Velmi dobře napsaným pohledem na český drsný sever je Sestra smrt Daniela Petra. 

Anotace Host Brno:

Ústecký vyšetřovatel Václav Rákos se vypraví do nemocnice v Rumburku kvůli podezření, že pacientka, která zemřela na otravu metylalkoholem, se ve skutečnosti stala obětí vraždy. Rákos je přesvědčený, že existuje souvislost mezi její smrtí a případem zdravotní sestry obviněné z otravy šesti pacientů draslíkem.

Krátce nato dojde v nedaleké Doubici k vraždě zaměstnance národního parku. Důkazy směřují k Miloši Bjelejovi, válečnému zločinci z války v Jugoslávii, který kdysi pobýval v Pardubicích jako vojenský poradce. Jenže Bjelej je oficiálně už deset let po smrti. Zima je toho roku mimořádně dlouhá a tuhá a Václav Rákos zjišťuje, že vraždy v Rumburku a jeho okolí mají mnohem temnější pozadí, než tušil.

Reálie českého severu:

„V dnešní době je k severským thrillerům přirovnáváno kde co, ovšem v případě detektivky Sestra smrt takové srovnání skutečně sedí. Mrazivá zima, pustý les zasypaný sněhem, v němž se Petrovy postavy ztrácejí a bojují o život, utěšeně narůstající počet mrtvých, z počátku bizarně působící záhada – to vše jako by vypadlo ze stránek náležitě temného švédského nebo norského thrilleru. Autor nekopíruje módní zahraniční vzory; napsal zdařilý a od první kapitoly napínavý román s realisticky vystiženým prostředím severních Čech. Sestra smrt je zasazena v konkrétním regionu, přesto není provinční a nabízí příběh se středoevropským přesahem.” (Michal Sýkora, spisovatel)

Slovo autora Daniela Petra:

„Kniha se jmenuje Sestra smrt. Jaká je její souvislost se skutečným případem zdravotní sestry z Rumburka? Chci zdůraznit, že knížka není rekonstrukcí skutečného případu zdravotní sestry obviněné z šesti vražd. Pouze z něj vychází, a to ani ne v tom smyslu, jak se odehrál, nýbrž jak se odehrát mohl. Prožil jsem dětství pět kilometrů od Rumburka a v tamní nemocnici jsem před několika lety strávil týden s ledvinovou kolikou. V Krásné Lípě, kde se odehrává část knihy, jsem dlouhou dobu bydlel. Lidé jsou na severu Čech uzavřenější než kde jinde. O příběhy, které můžou směle soupeřit se skandinávskými thrillery, tam není nouze.”

Kniha vyjde 15. března.

Reklama

Výběr článků

Načítám