Hlavní obsah

Šest nových výstav v loutkářském muzeu v Chrudimi

Novinky, Karel Kýr

Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi bylo otevřeno 2. července 1972. Od té doby má za sebou hromadu práce a akcí. Tak třeba letos chystá tři nové roční výstavy a stejný počet krátkodobých.

Článek

Stálé expozice jsou spojovány s loutkářstvím, kratší v muzejní galerii se věnují i výtvarnému umění.

Ředitelka muzea Alena Exnarová říká: „V malém sále v prvním patře je otevřena stálá expozice České rodinné divadlo, které představí výběr loutek, malých divadel a dalších exponátů přibližujících fenomén rodinného loutkového divadla oblíbeného zvláště v první polovině 20. století.“

Velký sál bude hostit výstavu scénografií Jany Pogorielové-Dušové. Její tvorba je zastoupena téměř ve všech loutkových divadel na Slovensku a spolupracovala i s divadly v řadě jiných zemí. Ve třetím patře bude zpřístupněna stálá expozice Zlatovlásky s ukázkami loutek a dalších materiálů z některých inscenací známé pohádky.

„Od 3. února do 22. května je v galerii muzea zpřístupněna expozice textilních a didaktických hraček Anny Haidingerové s názvem Tam a zpátky do pohádky. V červnu pak začne výstava divadelní výtvarnice Ireny Marečkové nazvaná Komedie středního věku,“ dodala Alena Exnarová.

V září začne výstava kreseb, grafiky a malby Rostislava Pospíšila pod názvem Blues a jiné krajiny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám