Hlavní obsah

Série testování na HIV v Ústí nad Labem je v plném proudu

Novinky, Jiří Michal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Onemocněných HIV a syfilidou v posledních letech v České republice přibývá. Pro léčbu je nutná brzká diagnostika, mnozí nakažení totiž často netuší, že se nakazili. V Ústí nad Labem teď mají zájemci z řad veřejnosti šanci otestovat se.

Foto: Jiří Michal

K vidění byly i proslulé růžové prezervativy.

Článek

V úterý 12. června začala v Ústí nad Labem série testování pořádaná Českou společností AIDS pomoc ve spolupráci s Místní skupinou Českého červeného kříže Novosedlice Dubí Proboštov (dále jen MS ČČK NDP).

Již dříve mohli obyvatelé teplického regionu potkávat v ulicích dobrovolníky z MS ČČK NDP v převlecích růžových prezervativů. Ti se snažili upozorňovat na problematiku onemocnění virem HIV a na možnou prevenci. Rozdávali letáčky a prezervativy, v prosinci dokonce uspořádali jízdu vyzdobeným linkovým autobusem v Teplicích. Pro tentokrát se rozhodli společně s Českou společností AIDS pomoc pro veřejné testování občanů regionu.

Před ústeckým nádražím stál sanitní vůz, ve kterém zdravotní sestřička odebírala zájemcům krev z prstu a s pomocí odebraného vzorku prováděla rychlotest na HIV a syfilis. Před testováním museli ještě zájemci vyplnit internetový dotazník o svém sexuálním životě, který pomáhal při diagnostikování. Testování probíhalo zcela zdarma a zájemců přišlo doopravdy dost. Mezitím městem procházely růžové prezervativy a poučovaly o prevenci před nakažením a rozdávaly prezervativy.

Úterní akcí počínaje budou mít zájemci možnost přijít se testovat každý měsíc až do října. Konkrétně vždy druhé úterý v měsíci (10. července, 14. srpna, 11. září a 9. října) u budovy Hlavního nádraží v Ústí od 16 do 19 hodin. Akce se uskuteční i v Teplicích, kam sanitní vůz dorazí 30. června od 14 do 18 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám