Hlavní obsah

Série Popeláři a její prezentace veřejnosti jsou mojí velkou radostí, říká fotograf Vladimír Hudeček

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vladimír Hudeček se sice narodil v Praze, ale už několik let žije v Kroměříži. Před časem měl fotografickou výstavu Popeláři, kterou prezentoval na několika místech v republice, ale mezitím stačil představit další díla. O svých plánech a výstavách vypráví v následujícím rozhovoru.

Foto: Vladimír Hudeček

Z tvorby Vladimíra Hudečka.

Článek

Jak hodnotíte výstavu, kterou jste měl na jaře s Františkem Vrbou ve foyer Domu kultury v Kroměříži?

Výstava v kroměřížském Domě kultury byla z našeho pohledu až překvapivě úspěšná. Vydařila se nejen vernisáž, ale hodně návštěvníků nás v průběhu výstavy kontaktovalo s mnohdy až nečekaně příznivými komentáři. Pro mě a Frantu to je obrovský přínos do další práce, protože sami jsme byli s konečnou podobou výstavy spokojeni, a příznivý ohlas od nezaujaté veřejnosti znamená, že asi něco děláme dobře. Několik fotografií se dokonce prodalo.

Jaký byl ohlas na černobílé fotografie, které byly navíc doplněny texty?

Právě toho, že jsme přišli s něčím v daném prostoru prozatím nezvyklým, jsme se trochu báli a byli jsme moc rádi, že naše obavy byly zbytečné. Běžní návštěvníci i naši kolegové a přátelé fotografové často právě ten nezvyklý formát výstavy oceňovali a už při vernisáži s námi několik lidí i debatovalo o verších, kterými jsme své fotografie doprovodili.

Hodně se povídá o vaší předcházející výstavě Popeláři… Ta byla úspěšná. Kde jste ji všude představil a představíte?

Série Popeláři a její prezentace veřejnosti jsou mojí velkou radostí. Po výstavě v Kroměříži, která pro mě byla první tak velkou samostatnou výstavou (měl jsem tam přes 70 fotografií), jsem Popeláře ještě loni samostatně vystavil v Galerii Julius III. Podkrušnohorského Technického Muzea a letos v dubnu byli Popeláři k vidění v Galerii Milana Borovičky ve Valašském Meziříčí. Pár kousků z této série je už půl roku k vidění i v kroměřížské kavárně Velo Café. V září představím Popeláře ve Valašských Kloboukách a rozjednanou mám i samostatnou výstavu v Brně.

Co máte v plánu a co byste rád připravil na podzim a na zimní měsíce?

Kromě zmíněné výstavy ve Valašských Kloboukách se zúčastním společné výstavy Fotobraní 2019 Fotoklubu v Domě kultury v Kroměříži. Mám rozjednanou jednu výstavu v lednu, ale je to ještě v počátcích a nechci to zakřiknout. Víc se připravuji na jaro, kdy budu mít ve foyer Domu kultury v Kroměříži další společnou výstavu, tentokrát s kamarádem a kolegou Lubošem Blažkem a půjde opět o něco netradičního. Budou to digitální pinhole fotografie. Je to takový návrat do pravěku focení, kdy objektiv nahrazuje téměř mikroskopický otvor například v krytce těla fotoaparátu a výsledkem jsou neostré snímky se zajímavou atmosférou. Už teď jsme zvědaví, jak na tento netradiční výstup bude reagovat veřejnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám