Hlavní obsah

Senioři završili semestrální kurz věnovaný geriatrii a gerontologii

Novinky, Josef Kubíček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před čtrnácti dny začal semestrální kurz s názvem Geriatrie a gerontologie prvními dvěma přednáškami pro seniory, organizovanými ve VU3V (virtuální univerzita třetího věku) při Přírodovědecké fakultě Ostravské univerzity.

Foto: Josef Kubíček

účastníci kurzu na společném fotu

Článek

Vyučujícím byl MUDr. Radovan Kunc, lékař, zaměstnanec geriatrického oddělení FN Plzeň, jeho přednášku opět pozorně sledovala téměř padesátka přihlášených seniorů. 

Pro orientaci a upřesnění je třeba k úvodu kurzu poznamenat, že obor gerontologie je souhrnem poznatků o problematice stáří, stárnutí a života ve stáří, geriatrie je komplexní zdravotnická disciplína zabývající se zvláštnostmi a léčením chorob ve vyšším věku. V pondělí 12. 11. a v úterý 13. 11. se konaly další dvě přednášky v aule ostravské univerzity, a to k nemocem ve stáří.

V důsledku involuce (zmenšování) orgánů a tkání vlivem stárnutí je v období senia větší náchylnost k mnoha nemocem. Je zajímavé a také zjištěno, že více než 90 procent osob starších 70 let trpí jednou či více chronickými nemocemi. Dále trpí 3/4 osob starších 65 let onemocněními srdce a cév (ateroskleróza, infarkt myokardu), polovina má zvýšený krevní tlak (arteriální hypertenze), 37 procent ischemickou chorobou srdeční. Každý pátý senior trpí zažívacími potížemi, 16 procent seniorů má cukrovku (diabetes mellitus), 15 procent trpí onemocněními psychiatrické povahy a celých 42 procent seniorů má závažné postižení kloubů nebo kostí. Jen 4 procenta seniorů jsou bez chronických onemocnění.

Poslední dvě přednášky se týkaly převážně demence, což je progresivní klinický syndrom, způsobený nejčastěji poškozením mozku a to poškozením funkcí zahrnujících paměť, myšlení, orientaci, chápání, počítání, exekutivní funkce, schopnost učení, jazyk a úsudek. Druhotně pak dochází k postižení a k poruchám chování, ke ztrátě soběstačnosti a v konečném důsledku ke smrti.

Demencí je postiženo nad 65 let 4-7 procent osob, nad 85 let pak 30-50 procent osob. V ČR je s touto nemocí více než 150 tisíc osob, nejvíce procent (56) je nemocných s Alzheimerovou chorobou, 14 procent s vaskulární demencí, 12 procent se smíšenou demencí, 8 procent s Parkinsonovou nemocí, 6 procent s ostatními vzácnějšími příčinami a 4 procenta s jiným degenerativním onemocněním mozku.

Převážná část poslední přednášky byla věnována odpovědím na dotazy, které přítomní senioři napsali a předali v průběhu kurzu přednášejícímu, žádná otázka nezůstala bez odpovědi. Na úplný závěr byli senioři vyzváni, jak bývá zvykem u těchto kurzů, k vyplnění testů z přednášek (test geriatrie a test demence), navíc dostali za úkol zpracovat esej s možností výběru ze tří témat (1. jak by měl vypadat ideální domov důchodců, 2. co se mi líbí na pokročilejším věku?, 3. eutanazie - můj názor), která bude podmínkou k zapsání absolvování kurzu do indexu studenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám