Hlavní obsah

Senioři ve Valašských Kloboukách mají nové místo pro setkávání

Novinky, Lenka Zvonková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dům dětí a mládeže ve Valašských Kloboukách není jen útočištěm mladé generace, ale od začátku června nově také místem setkávání seniorů. Město pro ně vybudovalo klubovnu, která bude sloužit k aktivitám zdejšího Klubu důchodců i ostatních seniorů.

Foto: Klub důchodců Valašské Klobouky

První posezení v nové klubovně

Článek

„Nová klubovna má za cíl přispět k integraci seniorů do společnosti, především těch, kteří žijí osaměle a rádi by strávili chvilku v kolektivu. Její vznik iniciovali vlastně sami senioři, protože neměli vhodné zázemí pro společné aktivity. Tento požadavek byl zařazen rovněž do komunitního plánu města a začaly se hledat příhodné prostory pro jejich spolkovou organizovanou i neorganizovanou činnost,“ sdělila vedoucí odboru sociálních věcí Ludmila Cmajdálková.

Ideální místo s přilehlým parkovištěm a bezbariérovým přístupem se našlo v domě dětí a mládeže, který je nedaleko domu s pečovatelskou službou. „Dvě místnosti vyhrazené pro tento účel se nacházejí v přízemí a před předáním seniorům do pronájmu se dočkaly položení nové podlahové krytiny a také čerstvé výmalby. Vybavení tvoří stoly, lavice, skříně, kuchyňka a rovněž počítačová sestava k připojení na internet,“ sdělil ředitel domu dětí a mládeže Michal Láník. Klubovna bude otevřená každou středu od 14 do 18 hodin, podle zájmu veřejnosti pak bude možné rozšíření provozu i na další dny.

Premiérovou společenskou událost už má klubovna za sebou, ve středu 6. června se tu poprvé sešly bezmála čtyři desítky důchodců. „Zahájení dopadlo nad očekávání skvěle, bylo veselo, zpívalo se a panovala dobrá nálada. Chceme, aby tu vzniklo místo setkávání Klobučanů důchodového věku a takové středisko jejich volného času. Na každou středu proto budeme plánovat program, kupříkladu výuku ručních prací, besedy a podobně. Vstup je volný, zveme opravdu všechny,“ uvedl Jindřich Kolařík, předseda Klubu důchodců Valašské Klobouky.

Konkrétní náplň a činnost klubovny bude uzpůsobena potřebám návštěvníků a bude také vycházet z výsledků ankety, které se zúčastnilo přes šedesát seniorů. Prostor dostanou i různá sdružení či spolky, které se zabývají organizací volného času pro seniory a osoby se zdravotním postižením.

Senioři navíc mohou v domě dětí a mládeže navštěvovat i přímo jim určené kroužky. „S velkým zájmem se setkalo cvičení seniorů, fungují zde hned čtyři skupiny po deseti cvičencích. Dále nabízíme výuku práce na počítači, která v dnešní domě právě mezi starší generací nabývá na významu,“ seznámil s programy ředitel Láník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám