Hlavní obsah

Senioři v Bílovci nafotili kalendář

Novinky, Lenka Hatlapatková

Koncem minulého týdne pokřtila starostka města Bílovce Renata Mikolašová společně s vedoucí Domova pro seniory v Bílovci Vlastou Szotkowskou kalendář, jehož hlavními aktéry jsou obyvatelé tohoto domova a jejich příbuzní.

Foto: Jiří Velký
Článek

„Je to nádherné dílo, každá z jeho stran má svou životní jiskru, pozitivní nádech a z celého kalendáře je cítit, že je opravdu štěstí zestárnout. Mí rodiče to štěstí neměli,“ prohlásila při křtu starostka.

„Chtěli jsme prostřednictvím fotografií v kalendáři zdůraznit, že je normální stárnout, ale že pokud je rodina funkční, tak člověk může prožít krásné a důstojné stáří i v domově, kam za ním děti, vnoučata i pravnoučata mohou kdykoli přijít na návštěvu nebo pro pohlazení či moudrou radu,“ popisuje hlavní záměr, který vedl k nafocení tohoto díla Vlasta Szotkowská.

„Propojením generací na jednotlivých fotografiích jsme vytvořili  příběhy rodin a navodili atmosféru, z níž je patrné, jak důležité jsou i běžné činnosti a zcela přirozené kontakty dětí s prarodiči,” dodala.

Focení se ujala ostravská umělkyně Dara Kuźmic, která fotila nejen na zahradě bíloveckého domova, ale kvůli nepřízni počasí také ve svém ateliéru. V její režii bylo také oblečení všech účastníků.

„Pro naše klienty to byl úžasný zážitek spojený s výletem. Navíc jsme sami byli překvapeni, jak moc pro ně znamenalo, že se mohli obléct do elegantních šatů, v nichž se cítili zcela jinak. A popravdě i na fotografiích jim toto oblečení velmi lichotí, a dokonce i náš personál měl problém některé obyvatele poznat,“ popisuje s úsměvem vznik jednotlivých snímků vedoucí Vlasta Szotkowská a pokračuje: „Jsme rádi, že paní Dara Kuźmic přesně vycítila to, co jsme chtěli říct, a dokázala i při zdlouhavém focení zaujmout děti, které tak naprosto přirozeně projevily svůj pěkný vztah k babičkám. Stejně tak dokázala prostřednictvím fotografií navodit atmosféru v domově.“

A podle čeho se vybírali lidé, kteří jsou dnes v kalendáři? „Vše bylo dobrovolné a fotili se především ti, kteří měli zájem, a u nichž byl zájem i ze strany rodiny. Ale i pak jsme se občas setkali s nedůvěřivostí. Jedna klientka se chtěla například fotit jen z dálky, že je stará a vrásčitá. I ona však byla nakonec mile překvapena výsledkem.“

A potěšeni byli opravdu všichni, i rodinní příslušníci, kteří mají prioritu v nákupu kalendářů. Pro některé bude kalendář možná poslední vzpomínkou na jejich blízké. „Dvě z dam se vytištění kalendáře nedočkaly, věříme, že pro rodinu budou tyto fotky pěknou památkou.“

Domov pro seniory vydává kalendář již podruhé, poprvé v roce 2017 byl zaměřen na jednotlivé metody sociální práce se seniory, se kterými zaměstnanci domova pracují. Druhý kalendář má za úkol upozornit na to, že do domova se nechodí jen umírat, jak mnozí hlásají, ale že zde člověk může prožít krásný a aktivní závěr života, a to i v přítomnosti svých blízkých a rodiny.

„Kalendář jsme financovali ze soukromého daru, grafiku a tisk zajistila tiskárna Království tisku. Zakoupit si ho zájemci mohou u nás v domově,“ dodává vedoucí Domova pro seniory v Bílovci, který byl zřízen v roce 1993 městem Bílovec.

Reklama

Výběr článků

Načítám