Hlavní obsah

Sen noci svatojánské chystá balet Národního divadla Moravskoslezského v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na prkna Divadla Antonína Dvořáka zamíří komedie Williama Shakespeara Sen noci svatojánské s kouzelnou romantickou hudbou Felixe Mendelssohna-Bartholdyho. Autorem choreografie je jeden z předních maďarských choreografů Youri Vámos.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava. Balet Sen noci svatojánské na scéně Divadla Antonína Dvořáka v Ostravě. Premiéry 5. a 7. května 2016.

Článek

Baletní soubor Národního divadla moravskoslezského pod vedením šéfky Lenky Dřímalové připravil inscenaci již podruhé. Poprvé byla Shakespearovská romantická komedie uváděna v roce 1988. Na repertoáru vydržela čtyři roky.

Nastudování v roce 2016, kdy si celý svět připomíná 400 let od úmrtí Williama Shakespeara, je dílem maďarského choreografa a režiséra Youriho Vámose. V jeho podání je Sen noci svatojánské metaforickým vyjádřením tragikomedie lidských vztahů.

„V této nejerotičtější Shakespearově komedii je obsaženo mnoho poselství. Zejména poselství o tom, že romantická láska neexistuje. Že nepomůže, zda jste bohatí, nebo chudobní, mladí či staří. Je to tak - ideální láska ve skutečnosti neexistuje. To je první poselství. Tím druhým je sarkasmus,” uvedl choreograf Youri Vámos.

Sen noci svatojánské vypráví o zamilovanosti, žárlivosti, výměnách partnerů, záměnách osob a podobných věcech, jež mohou existovat a dít se kdykoli a kdekoli a jež jsou jen zdánlivě pevně spojeny s konkrétním místem.

Toto pojetí podtrhuje scéna Pavola Andraška a kostýmy Anny Knotek. Choreografické nastudování - Joyce Cuoco, hudební nastudování - Ondřej Vrabec.

V hlavních rolích se objeví: Olga Borisová - Pračiková, Barbora Vašků-Kaufmanová, Chiara Lo Piparo, Brígida Pereira Neves, Shino Sakurado, Ayuka Nitta, Stéphane Aubry, Patrick Ulman, Michal Bublík, Matthias Kastl, Rodion Zelenkov, Rei Masatomi, Stefano Pietragalla, Sergio Méndes Romero, Giordano Bozza.

Premiéry se uskuteční 5. a 7. května v 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka. Třicet minut před začátkem představení se bude konat dramaturgický úvod. Inscenace je součástí projektu SHAKESPEARE Ostrava 2016.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám