Hlavní obsah

Sedmý ročník festivalu zdravotně postižených Umíme se bavit proběhl v Libochovicích

Novinky, Jiří Růzha

V úterý 12.září se sešlo rekordních 101 umělců z devíti zařízení sociální péče, aby pobavilo na 400 diváků na sedmém ročníku festivalu s přiléhavým názvem Umíme se bavit.

Foto: Jiří Růzha

7.ročník festivalu Umíme se bavit Libochovice - taneční skupina Lucarino dance - tanec Lásko voníš deštěm

Článek

Proč název Umíme se bavit? Festival si vzal za úkol ukázat dětem a dospělým v Libochovicích a okolí, že umělecké cítění, hudba a tanec, není jen prioritou nás zdravých, že existují handicapovaní malíři, básníci, spisovatelé, herci, hudebníci a dokonce i tanečníci. Stejně tak, jako dokáží umění přijímat, dokáží jej i dávat. Sice není vždy vše dokonalé, ale tady se dokonalost necení, zde se oceňuje vytrvalost a trpělivost. Ovšem celkový zážitek je stejný, ne-li větší.

Na dvě stě dětí ze ZŠ Libochovice, které navštívili první část festivalu konanou v dopoledních hodinách, by o zážitku mohlo povídat. Dvě hodiny dlouhý blok divadla, hudby a tance dokázal během chvíle prolomit bariéry a většina diváků byla doslova vtažena do dění na jevišti. Při vystoupení bubeníků to vypadalo, že se všichni v sále propadnou o patro níže.

Celý festival zahájila starostka města Libochovice Jana Holá. Oba bloky skvěle uváděla herečka a patronka festivalu Ivana Andrlová, která společně se zástupkyní T.O. Bílý zajíc Líbou Žákovou mezi jednotlivými vstupy vylosovala z každé třídy dva šťastné majitele ledvinky či polštářku s emblémem festivalu.

Diváci mohli shlédnout taneční skupinu Lucarino Dance z CSP Litoměřice tančící americké Line Dance, divadelní soubor Termiti z DZR Terezín s pohádkou Čtyřlístek a dračí zub, taneční skupinu Boubelky z MPS DS Louny, která se představila tanci Ach ti muži, Ach ty boky, Ach ta láska a hip hopem, taneční skupinu z Domova Krajánek Jesenice s úžasnou sestavou písničky z pohádek, aneb jak to vidíme my, taneční skupinu Parta Hic ze zařízení Helias o.p.s. Ústí nad Labem s tancem tanec mix, kapelu AJETO z DOZP Sulická Praha, Taneční soubor z Háje z DSS Háj a Nová Ves, taneční skupinu  z DSS Česká Lípa s tancem Prázdniny a perlu festivalu skupinu Rytmy ze Čtyřlístku Ostrava s jejich úžasným bubenickým číslem.

Úžasná atmosféra a skvělé výkony byly opět odměněny drobnými dárky pro účinkující, které předaly členky spolupořádající T.O. Bílý zajíc Libochovice. Dobrý oběd, jako ostatně vždy, opět připravila paní Bauerová, majitelka restaurace Pamplona v Libochovicích. Po slavnostním ukončení festivalu, kterého se ujal šerif T.O. Bílý zajíc, se konala již tradiční diskotéka Petra Vrány. 

Festival pořádalo město Libochovice společně s T. O. Bílý zajíc Libochovice za finančního přispění Ústeckého kraje z Programu podpory regionální kulturní činnosti na rok 2017 Ústeckého kraje. Záštitu nad festivalem si vzali radní Ústeckého kraje Jitka Sachetová a starostka Libochovic Jana Holá. Ovšem svoje místo zde mají i sponzoři, tím byl letos opět Skloservis s.r.o., jehož majiteli patří obrovský dík, dále pak T.J. Sokol Libochovice a Pizzerie Pietro Libochovice. Jako vzácný host se přijel podívat Jaroslav Dubský, předseda Výboru pro kulturu a památkovou péči Zastupitelstva Ústeckého kraje

Sedmý ročník festivalu Umíme se bavit (www.umimesebavit.bilyzajic.com) skončil, zůstalo po něm mnoho zážitků a mnoho fotografií. Doufejme, že za rok se sejdeme při dalším, osmém ročníku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám