Hlavní obsah

Sedmička vydřích mláďat v pražské zoo je evropský unikát

Novinky, Vratislav Konečný

Pražská zoologická zahrada patří mezi světovou špičku, neustále se může chlubit novými chovatelskými úspěchy či vylepšováním zázemí pro zvířata i návštěvníky. Mezi nejčerstvější chovatelské přírůstky patří evropské unikum - magické číslo sedm zaznamenali při narození mláďat vydry hladkosrsté.

Foto: zoo Praha, Petr Hamerník

Dvakrát ti to říkat nebudu!

Článek

Jako hračky přes kopírák jsou k nerozeznání od sebe mláďata narozená minulý měsíc - zvolna začínají opouštět bezpečí nory.

Máma, šestiletá Kiri, je střeží jako poklad, ale už jsou všichni k zahlédnutí v expozici pavilonu Indonéská džungle.

Zatím na suchu, ale brzy je rodiče naučí plavat

Vydry hladkosrsté chová Zoo Praha jako jedna z mála evropských zoologických zahrad od roku 2013. Kromě pražské zoologické zahrady se vydry hladkosrsté podařilo rozmnožit pouze ve Velké Británii, odkud pochází i pražský chovný pár. Jedná se o šestiletou samičku Kiri a tříletého samce jménem Scotty.

„Pro obě vydry jsou v lednu narozená mláďata jejich prvními potomky a oba se ukazují být vzornými rodiči. Zprvu se o mláďata, která vůbec nevylézala z boudy, starala pouze samice. Po prvním měsíci, kdy se vydrám začaly otevírat oči, se do péče zapojil i samec, který na ně pečlivě dohlíží při jejich prvních výpravách po expozici. Celou vydří rodinu mohou návštěvníci vidět v pavilonu Indonéská džungle. Mláďata zatím přebývají většinu času v bezpečí boudy, ale velmi rychle rostou a jsou čím dál tím aktivnější. Vydry jsou velmi obratnými plavci, a tak se mláďata s pomocí rodičů začnou v brzké době učit plavat,” informovala mluvčí Zoo Praha Jana Myslivečková.

Počet volně žijících vyder klesá, především kvůli úbytku přirozeného prostředí a znečišťování vodních toků. Domovinou jsou jim Indie, Irák a jihovýchodní Asie.

Reklama

Výběr článků

Načítám