Hlavní obsah

Se "Štafláky" na štaflích o štaflích aneb Divadelní ples v Dobrušce

Novinky, Dana Ehlová
Aktualizováno

Bůh moře Poseidon, pěvecká star Elvis Presley, slavný fyzik Albert Einstein, ale také děti z jeslí, námořníci, turisté nebo bojovníci za mír, ti všichni a mnoho dalších se sešli v jeden den na jedné akci – čtrnáctém divadelním plese v Dobrušce, který opět pořádal soubor Divadélka Na štaflích.

Foto: Dana Ehlová

Mezinárodní rok vody a divadelní ples v Dobrušce.

Článek

Účastníci již čtrnáctého divadelního plesu, a bylo jich opět bezmála dvě stě, totiž jako učenliví žáci svých divadelních „mistrů“ naprosto přesně splnili jejich pokyny a svými „převleky“ symbolizovali, čím byly předem vybrané roky z čtyřicetileté historie souboru, ovšem v mezinárodním měřítku. A tak nejen oblečení členů jednotlivých skupin a donesené rekvizity, ale i slogany nad hlavami jasně prozrazovaly, který rok si ta které parta vylosovala.

Heslo Kapka ke kapce, jen když je legrace... patřilo Mezinárodnímu roku vody (1998), další Ženy – záštita míru a socialismu pro změnu Mezinárodnímu roku žen (1998), v podobném duchu přišli vybaveni na ples představitelé Mezinárodního roku míru, dítěte, boje proti apartheidu, přístřeší pro bezdomovce, vesmíru, pouští, delfína a všech dalších z osmnácti vybraných. Vtipem nešetřilo ani jedno seskupení, a tak se samozřejmě navzájem bavili úplně všichni.      

Program plesu, to byla letos také oslava čtyřicátých narozenin pořadatelského souboru, který vznikl na jaře roku 1974. V jednom divadelním vstupu dokonce provedli „Štafláci“ přítomné svojí historií a na časové ose prošpikované štaflemi připomněli své divadelně nejvýznamnější, ale i méně významné roky.

A je opravdu na co vzpomínat - vedle čtrnácti plesů mají totiž za sebou také devět ročníků přehlídky Zahradní divadelní slavnosti a hlavně spoustu divadelních představení, z nichž například Prodaná prodaná nevěsta a Oáza byla dokonce autorská. Divadélko Na štaflích však Dobrušce „dalo“ i Svatováclavské slavnosti nebo vánoční Zpívání na rynku s živým betlémem.   

Během dalších hraných vstupů se účastníci divadelního plesu ke svému překvapení dozvěděli, jak obrovskou roli sehrály štafle v dějinách lidstva – možná i to způsobilo, že si pojmenování tohoto „vynálezu“ zakladatelé souboru zvolili před čtyřiceti lety do jeho názvu.

Bez štaflí se totiž prý neobešla jak kněžna Libuše při pohledu zpoza palisády, tak také Neil Armstrong, když jako první člověk v dějinách lidstva sestupoval 20. července 1969 na povrch Měsíce. Naprosto přesné rekonstrukce těchto historických událostí se v pátek 21. února odehrály přímo na parketu kulturního domu v Dobrušce a sklidily zasloužené ovace stejně jako závěrečný štaflový (šavlový) tanec.

Čtyřicet svíček na „narozeninových štaflích“ zcela symbolicky sfoukl Zdeněk Zahradník, jehož nápady jsou základními kameny, na kterých byl program divadelního plesu již čtrnáctkrát postaven. On i celý soubor Divadélka Na štaflích si zaslouží velký a dlouhotrvající potlesk na otevřené scéně nejen od účastníků plesu, ale od všech, kteří mají rádi divadlo a především dobrou zábavu.           

Reklama

Výběr článků

Načítám