Hlavní obsah

Se snížením výdajů za teplo radí výstava Stavíme, bydlíme

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pořadatelská firma Omnia a. s. Olomouc otevřela ve dnech 5. a 6. dubna v Kulturním domě v Ústí nad Orlicí 13. ročník tradiční stavební výstavy Stavíme, bydlíme s nabídkou všeho, co souvisí se stavbou či rekonstrukcí domu, různými drobnými opravami či vylepšením estetické stránky bydlení.

Foto: Stanislava Dvořáková

Nosným tématem výstavy je TEPLO, to znamená novinky, vylepšení a veškeré formy úspory nákladů.

Článek

Letošní zima byla po dlouhé době opět patřičně mrazivá, a tak dokonale prověřila finanční náklady na zajištění teplého domova.

Z tohoto důvodu nosným tématem současné výstavy Stavíme, bydlíme je teplo a aktuální informace o všech způsobech snížení těchto výdajů. Navíc v protikladu úsloví Dobrá rada je drahá, výstava nabízí množství rad zadarmo.

Hned před vstupem do Kulturního domu to je seznámení s "inteligentním domem", kde kompletní řešení minimalizuje spotřebu energie. Ve vnitřních prostorách je pak předvedena na praktických ukázkách řada technologií včetně poradenské činnosti.

Snížení výdajů za elektřinu a teplou vodu umožňují solární systémy a tepelná čerpadla. Úsporu 30 procent nákladů přináší zaizolování stropu od střešní konstrukce díky technologii foukané tepelné izolace. Výhodou je dále podlahové vytápění se systémem regulace inteligentním termostatem a topné rohože pro vytvoření teplé dlažby jako doplňkové vytápění v koupelnách a kuchyních.

Praktické je i automatické rozmrazování venkovních ploch pro stání auta a chodníku před vstupem do domu, ochrana okapů a žlabů před sněhem a padajícími rampouchy a odstraňování vlhkosti, plísně či zatuchlého vzduchu teplovzdušnými solárními panely.

Cech kamnářů ČR představuje nové technologie ve vytápění, novinky v oblasti kotlů na tuhá paliva, a to tradiční, automatická i pro spalování pelet. Další jejich zajímavou nabídkou je ukázka posezení u klasických krbových kamen či novinky se zážitkem přirozeného ohně u sálajícího krbu na biolíh.

Na výstavě je dále nabízena řada estetických prvků formou umělecké kovářské práce - mříží, lamp, svícnů, plotů a zábradlí a praktických zařízení oken, dveří, obkladů a dlažeb, ale i bazénů, čistírny odpadních vod a bezdrátového alarm systému. Ucelenou nabídku pro domov na míru pak doplňuje Centrum obchodu a služeb.

Radu jak odstranit namáhavé práce přináší stánek "Jak vymalovat svépomocí" s informací o základním postupu při malování, manipulaci se špinavým prádlem řeší automatizované shozy a venkovní práce zahradní sekačky a zahradní vysavače.

Na pomoc v orientaci úspor jsou navíc připraveny dvě přednášky: ve středu 5.dubna Martin Škoda ze Státního fondu životního prostředí seznámil posluchače s dotační možnosti z programu Nová zelená úsporám na výstavbu a rekonstrukci rodinných i bytových domů a Ing, Josef Slováček z Cechu topenářů a instalatérů ČR s úsporným vytápěním a chlazením tepelnými čerpadly, což přináší zdravé bydlení s rekuperací vzduchu. Tato druhá přednáška bude opakovaná ještě ve čtvrtek 6. dubna v 16 hodin.

Čtyřicet expozic je shrnutím všeho, co souvisí se stavbou či přestavbou a novým moderním doplněním domu. Návštěvníci si tak odnášejí mimo četných teoretických i praktických poznatků, inspiraci, nabídkové katalogy - a navíc možnost vyhrát v losovací hře pravý diamant.

Reklama

Výběr článků

Načítám