Hlavní obsah

Se Sborem dobrovolných hasičů František Rech spojil celý svůj život

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Letošní rok je pro velhartické hasiče jubilejní. Sbor dobrovolných hasičů, který vznik v roce 1878, oslavil 140 let od svého založení. Při slavnosti, která v obci proběhla 5. července za velkého zájmu veřejnosti, jsem oslovila starostu dobrovolných hasičů ve Velharticích Františka Recha.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

Starosta Sboru dobrovolných hasičů ve Velharticích František Rech

Článek

„Starostu dobrovolných hasičů ve Velharticích dělám od roku 2005, takže zhruba třináct let. Předtím jsem dělal i jiné funkce, hodně dlouho pokladníka. K hasičům jsem vstoupil v roce 1972, tedy hned po vojně ve svých 21 letech. Hasičská činnost sama od sebe mne úplně učarovala! Nacházím v ní smysl života, protože to je vlastně pomoc bližnímu v nejrůznějších životních situacích.

My jsme jednotka požární ochrany III. stupně, takže k zásahům nevyjíždíme. Na ty jezdí profesionální hasiči ze Sušice, z Klatov a my jim pomáháme. Třeba jim dodáváme vodu do cisteren, nebo jsme třeba na místě zásahu dřív, tak jim ukazujeme cestu. Ale při jakékoli domácí pohromě nebo události nás krajští hasiči vyzvou, kam máme jet. Myslím si, že já osobně jsem vysloveně v nějakém ohrožení života nikdy nebyl, ale určitě smekám před profesionálními hasiči, kteří to dělají jako svou profesi, ale velice často riskují, nasazují své životy i zdraví," říká František Rech.

Jak se vůbec dostal do řad dobrovolných hasičů? „Pocházím z Hor Matky Boží a můj otec tam dělal velitele hasičů. Já sám už ´hasičoval´ od roku 1959, od svých deseti let. Starší páni hasiči nás, kluky, zkrátka sezvali a učili nás rozmotávat hadice, a kdykoliv se nastartovala stříkačka, už jsme běželi. Mašiny, to bylo naše! Od té doby jsem do hasičského života pronikal čím dál aktivněji," vypráví muž, který nikdy nelitoval práce dobrovolníka. „Protože tato činnost sama od sebe se mi zdá úžasně záslužná. Už samotné heslo: Bližnímu ku pomoci, vlasti ku prospěchu, mluví za vše," vysvětluje starosta.

Dnes hasiči zajišťují v obci i kulturní a spolkový život. „Jinak já osobně už k zásahům nejezdím. Od loňského září nejsem v zásahové jednotce. Měl jsem infarkt, tak od té doby se snažím dělat administrativní činnost a moc mne baví dělat kulturní akce. Zvlášť plesy se nám ve Velharticích úžasně daří. Připravujeme ples a osobně obcházíme lidi v obci. Z plesu opravdu máme dobrý pocit, že kultura v naší obci žije díky hasičům. A protože zveme veřejnost, lidé říkají:´Jó, hasičům musíme jít!´ Protože oni ví, že hasiči dnes nejezdí jenom k požárům. Hasiči jsou vždy voláni, ať je to požár, dopravní nehoda, živelná katastrofa, povodně, zamčený dům, ať je to třeba i zaběhnutá kočka na stromě," vyjmenovává starosta hasičů.

Sbor dobrovolných hasičů ve Velharticích má v současné době dvě zásahová vozidla, a jedno evakuační vozidlo Volkswagen Transporter 4motion teď dostali nové.

„Z těch starých už přes 35 let máme cisternovou automobilovou stříkačku Trambus a kolem 30 let starou Avii. Nové evakuační vozidlo je určeno pro přepravu osob. Členskou základnu máme 56 členů, z toho 10 dětí. Docela se jim daří, jezdí po soutěžích a děti to baví. Tři roky máme Klub mladých hasičů, takže za to jsme hrozně rádi. Při této příležitosti bych rád poděkoval hlavně jejich vedoucím, slečně Vilmě Brantové a Janu Dufalovi, že se dětem věnují, protože my staří už si s nimi nemáme moc co povídat, ale jsme rádi, že se nám o ně starají," dodal František Rech.

Reklama

Výběr článků

Načítám