Hlavní obsah

Sdružení plzeňských umělců Sapristi se představuje výstavou v knihovně

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V budově Studijní a vědecké knihovně Plzeňského kraje ve Smetanových sadech byla zahájena zajímavá výstava, na které se veřejnosti představuje sdružení plzeňských umělců, vystupujících pod názvem Sapristi.

Foto: Jan Kaše

Odplouvání Jaroslava Hausnera

Článek

V úterý 6. listopadu proběhla v odpoledních hodinách vernisáž výstavy, která prezentuje tvorbu uměleckého sdružení Sapristi, tedy výtvarníků Evy Melšové, Milana Plocara, Jany Vrtělové, grafika Jiřího Posledního, fotografů Jaroslava Hausnera a Vladimíra Kapouna.

„Členy tohoto sdružení, kromě společného smyslu pro umění a humor, spojuje neutuchající nutkání vytvářet nová díla a soustavně je pak předvádět veřejnosti. Svůj mírně pokročilý věk považují za výhodu a doufají, že už nebudou dělat chyby z mladické nerozvážnosti," dočtete se na výstavě.

A tato slovo lze jenom potvrdit. Již úvodní projev Jaroslava Hausnera při zahájení vernisáže oplýval humorem. Samotným dílům pak rozhodně nechybí také zajímavé barevné kombinace, nápaditost, preciznost provedení či spojování dávné minulosti a současnosti.

Jedním z výtvorů, v němž se snoubí minulost s dnešní, ne vždy ideální přítomností, je Odplouvání Jaroslava Hausnera. Pomocí fotoaparátu a výpočetní techniky umělec zajímavě propojil obraz z roku 1641, jehož autorem je Claude Lorrain, s tragickým stavem budov na Denisově nábřeží v Plzni. Z tohoto obrazu, jakož i z Bourání, jak se nazývá jeho další dílo, věnované demolici plzeňského domu kultury, jednoznačně vyplývá, že umělec se nesmířil s tím, kam až dokáže zajít ziskuchtivost a nekompetentnost  při rozhodování.

„Je to symbolické, odplouvá nám kultura," uvedl Jaroslav Hausner, který ochotně, stejně jako ostatní členové sdružení, zájemcům poskytoval informace ke svým dílům.

Výstava je přístupná každý den kromě víkendu, a to až do 4. prosince.            

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám