Hlavní obsah

Sdružení DMO POBYTY uspořádalo pro klienty pobyt v lázních ve Vráži u Písku

Novinky, Petr Novák

Necelé dvě desítky lidí s dětskou mozkovou obrnou z celé republiky strávily začátkem listopadu týden v lázních ve Vráži u Písku. Pobyt pořádalo občanské sdružení DMO POBYTY.

Foto: Petr Novák

Společné foto klientů s asistenty před budovou lázní.

Článek

Dětská mozková obrna vzniká v těhotenství, při porodu či v prvních měsících života dítěte. Projevuje se zejména poruchami hybnosti a v některých případech i řeči. Může mít i další příznaky a přidružená onemocnění. Většina lidí s tímto onemocněním potřebuje při běžných úkonech pomoc druhých.

A nejinak tomu je i na pobytech pořádaných občanským sdružením DMO POBYTY. I ve Vráži proto měli klienti k dispozici asistenty, kteří se 24 hodin denně starali o jejich potřeby. Každý byl se svým klientem ubytován na pokoji, pomáhal mu se sebeobsluhou a doprovázel ho na procedury.

Jednotlivé klienty čekalo několik procedur denně, které byly každému stanoveny po individuální lékařské prohlídce. Během týdne pak klienti absolvovali například masáže, rašelinové zábaly, parafínové terapie či perličkové koupele. V případě zájmu mohli také každý den využít bazén a saunu.

„Pohyb ve vodě mi umožňuje relaxaci a s pomocí asistenta se v ní lehce dokážu pohybovat,“ pochvaluje si možnost pobytu v bazénu jeden z klientů. Příznivé účinky procedur se u některých klientů během pobytu projevily zlepšením jejich fyzického stavu. „Můj klient během týdne udělal velké pokroky. Dokáže vsedě na posteli udržet rovnováhu, což mu ze začátku vůbec nešlo,“ všiml si jeden z asistentů.

Občanské sdružení DMO POBYTY a jeho dobrovolní asistenti se rovněž starali o doprovodný program pobytu. Pro účastníky připravili různé hry, soutěže s hledáním pokladu, filmový večer a v neposlední řadě i dílnu, ve které si účastníci mohli vyrobit vánoční dekorace. Mezi vrcholný bod pobytu lze zařadit volbu „Miss“ a „Missáka“. Skládala se z módní přehlídky, volné disciplíny a rozhovoru s porotou. Soutěž byla doplněna doprovodným programem plným zábavy a překvapení.

Poslední večer byl věnován promítání fotografií z pobytu a vzpomínání na uplynulé dny strávené v příjemné atmosféře v působivém podzimním prostředí jižních Čech. 

„Lázeňský pobyt opravdu vydařil a všem asistentům mnohokrát děkuji za skvělou péči o klienty a za připravený program,“ uvedla předsedkyně pořádajícího sdružení Kateřina Maxová. 

Poděkování organizace patří všem dobrovolným asistentům, Mgr. Heleně Šádkové za převoz pomůcek, řediteli lázní Ing. Jiřímu Veselému a celému tamnímu pracovnímu kolektivu a společnosti BusLine a. s. Semily za dopravu do místa konání pobytu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám