Hlavní obsah

Schichtova epopej – zapomenutý dar německých továrníků k 10. výročí republiky

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muzeum města Ústí nad Labem vystavuje ke 100 letům vzniku republiky a 170 letům Schichtových závodů část nyní téměř neznámé obrazové epopeje. Namalovat ji nechali němečtí továrníci z Ústí nad Labem, tehdy Aussig, Georg a Heinrich Schichtovi, majitelé světoznámé firmy Schicht, výrobce mýdel.

Foto: Vratislav Konečný

Příjezd T.G. Masaryka do Prahy. Po válce byli Schichtové označeni za německé kapitalisty a majetek jim byl zabaven

Článek

Ústí nad Labem není městem oplývajícím památkami, z historických je tu hrad Střekov, kostel uprostřed města, s nejnakloněnější věží u nás. Zaujme zoologická zahrada, vyhlídková kavárna Větruše, Schichtova vila a městské muzeum.

V něm se dozvíte nejen vše o městě, ale také o severním pohraničí, a třeba i o rodině Schichtů.

Dávno před Baťou

Továrníci byli dávno před Baťou jedněmi z nejdůležitějších průmyslníků české části monarchie, kteří pro dělníky připravili i sociální zázemí. Vlastnili továrnu, s jelenem ve znaku, která vyráběla ve velkém mýdlo, jež zaplavilo nejen Evropu.

Schichtové podnikali v mnoha oborech, od automobilismu, přes film. Měli výborný manažerský tým, který neměl ve své době z hlediska propagace konkurenci. Již před první válkou měly Schichtovy podniky perfektně propracovaný sociální systém. Vedle škol, nemocnice, třeba i plavecký stadion a mnoho sportovišť.

V podniku byli Němci i Češi na stejné úrovni, nebyly zde žádné národností třenice. Němci v úřednických pozicích museli umět česky. V roce 1929 se společnost stala jedním ze tří zakladatelských pilířů nadnárodního koncernu Unilever. V roce 1946 ji znárodnili a poté byla přeměněna na firmu Setuza.

Plátna z českých dějin končila Masarykem

„Epopej pojmenovanou Schichtova nechali němečtí továrníci namalovat k desátému výročí založení republiky. Byla vytvořena jak velká plátna, tak i menší obrazy a soubory pohlednic. Kopie Schichtové darovali do všech škol v republice, používaly se jako výukový materiál v hodinách dějepisu. Některé z nich jsou stále ikonické, přitom povědomí o jejich původu je mizivé. Ve školách je využívali kantoři až do konce 20. století. Totálně zapomenutou a z části ztracenou Schichtovu epopej jsme připravili spolu s expozicí o fungování Schichtových závodů v Ústí ke stému výročí republiky a 170. výročí založení firmy Schicht,” informoval historik muzea Martin Krsek. 

Hlavně pro české školy

Epopej byla určena hlavně českým školám, vytištěna byla i německá verze. Vždy ale byla spojena s firmou Schicht. Mimo obrazy vyšly tiskem ještě pohlednice, opět ve dvojjazyčné verzi, převážná obrazová část se věnuje českým dějinám. Jen v několika případech připomíná i Němce působící v Čechách, ale jako kladné hrdiny. 

Schichtově epopeji a výrobě závodů, které se pyšnily mnoha výrobky světové kvality, je v ústeckém muzeu věnováno několik sálů. Nejde jen o obrazy, ale o celkovou výrobu, jelen ve znaku byl symbolem kvalitního mýdla.

Najdete tu množství plechových reklamních tabulí, velkoplošné plakáty, vzorovou výlohu s porcelánovovou bustou Elidy, recepční u Schichtů, která se stala dalším symbolem firmy. Krom textové dokumentace uvidíte i originály obalů, dokumenty a mnoho dalšího faktografického materiálu spolu s dobovými snímky. 

Obrazy namaloval v roce 1928 Emanuel Boháč, začínají ranými dějinami, končí příjezdem T. G. Masaryka do Prahy.

Reklama

Výběr článků

Načítám