Hlavní obsah

Sbor dobrovolných hasičů z Houdkovic uctil památku padlých vojáků z první světové války

Novinky, Martin Fletcher

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Památku padlých vojáků z I. světové války uctil 1. července Sbor dobrovolných hasičů z Houdkovic. Od 12:30 hodin se v malebné kapli Navštívení Panny Marie uskutečnila mše.

Foto: Martin Fletcher
Článek

Po jejím ukončení se za dvojici hasičů s vlajkou České republiky a Sboru dobrovolných hasičů Hodkovice seřadil průvod, ve kterém účastníci putovali k prvnímu ze dvou zrenovovaných křížků, které vysvětil duchovní Jan Bystrý. Vše za doprovodu dechové hudby Opočenky. 

V průvodu pochopitelně nechyběli hasiči od těch nejmenších až po nejstarší zasloužilé členy sboru, dále myslivci, v doprovodném veteránském vojenském vozidle prvorepublikoví četníci a samozřejmě občané obce.

Od prvního křížku průvod pokračoval ke druhému křížku a po jeho vysvěcení proběhl nástup všech hasičů a hasiček, myslivců, starostky obce Trnov Libuše Brandejsové a hosta, senátora Miroslava Antla. Starostka Trnova a senátor Miroslav Antl společně položili věnec k uctění památky padlých vojáků v I. světové válce před kaplí Navštívení Panny Marie. Ke všem poté promluvil člen SDH Houdkovice Jiří Hlinovský. Po krásných slovech o historii a uctění 100. výročí vzniku Československé republiky akce pokračovala v letním areálu na hřišti.

K posezení i tanci pokračovala ve svém hudebním vystoupením dechová hudba Opočenka, po skončení jejího vystoupení pokračoval program pouťového dne přehlídkou auto moto veteránů z Podorlického Veteran Car clubu z Dobrušky. Majitel každého vozidla přijel před návštěvníky a své vozidlo krátce představil – tovární značku, rok výroby, obsah motoru atd. O chvíli později na hřiště ještě dorazila malá skupinka vojenských vozidel ze sbírky pana Mazače z Trnova a jeho přátel. Návštěvníci pouťového odpoledne se rozešli asi v 18:30 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám