Hlavní obsah

Sbírka Společně za úsměv pomohla Orlickoústecké nemocnici

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve středu 25. září byl slavnostně předán obchodním družstvem Konzum dárcovský šek Nadačnímu fondu Orlickoústecké nemocnice "S námi je tu lépe" na podporu modernizace technologie nemocnice.

Foto: Stanislava Dvořáková

Cílem Nadačního fondu je finanční příspěvek na nákup katetru na léčbu cévních uzávěrů.

Článek

Na počátku roku 2013 založila Orlickoústecká nemocnice za účelem nezbytné podpory všem pacientům regionu a ke zlepšení prostředí Nadační fond S námi je tu lépe. Cílem jeho činnosti byla pomoc při realizaci projektů vedoucích ke zvýšení léčebných postupů a zavádění bezpečné zdravotnické techniky do každodenní péče.

Úspěchem činnosti tohoto nadačního fondu je šest realizovaných projektů s několikamilionovou finanční podporou. Jeho výstižné motto "Jen to bohatství, které daruješ, si s sebou odneseš na věčnost" pak podnítilo k podpoře sponzorskými dary města i firmy regionu.

Obchodní družstvo Konzum v Ústí nad Orlicí svým grantovým programem Společně za úsměv mimo vlastních darů navíc prostřednictvím třicetikorunových dárcovských kuponů zapojilo své zákazníky k finanční podpoře vybraných projektů.

V letošním roce se Nadační fond S námi je tu lépe zaměřil na zajištění finančních prostředků na nákup katetru pro efektivnější léčbu cévních uzávěrů, které bez adekvátní léčby mohou vést k těžkým komplikacím i k úmrtí. Nový katetr na léčbu cévních uzávěrů s vnitřní ocelovou rotující spirálou umožní rychle obnovit průtok krve tepnami a žílami a bezpečně odstraní krevní sraženiny či aterosklerotické pláty. Cena nového katetru se souvisejícím příslušenstvím je 600 000 Kč.

Dále se jedná o nákup čtyř nových stimulátorů na nácvik kardiopulmonální resuscitace kojence. Syndrom náhlého úmrtí kojence je nejčastější mezi 2. až 5. měsícem, kdy u zcela zdravého dítěte dochází k zástavě dechu a následně bez okamžité pomoci resuscitací do 3-4 minut může vést k jeho úmrtí, případně k trvalému poškození mozku. Cena těchto čtyř nových modelů je 500 000 Kč.

Modely budou používány v rámci předporodních kurzů pro rodiče. Během let 2009-2018 absolvovalo tento kurz 4 455 osob, z toho 54 % žen a 46 % mužů.

Obchodní družstvo Konzum se záměrem podpory Orlickoústecké nemocnici organizovalo již čtvrtý ročník sbírky Společně za úsměv, kdy v letošním roce bylo možné přispět formou dárcovského kuponu u pokladny v kterékoliv prodejně od 1. května do 31. července 2019.

Podařilo se tak vybrat 69 330 Kč, ke kterým ředitelství obchodního družstva Konzum přidalo 10 000 Kč.

Tento dárcovský šek byl ve středu 25. září při setkání na ředitelství Orlickoústecké nemocnice slavnostně předán Ing. Miloslavem Hlavsou, ředitelem Konzumu, členům představenstva Nadačního fondu S námi je tu lépe, Ing. Kvido Štěpánkovi, předsedovi fondu, MuDr. Josefu Hájkovi, primáři ORL, a Dr. Karlu Kohoutkovi, náměstkovi léčebné péče.

Reklama

Výběr článků

Načítám