Hlavní obsah

Sbírka pro světlušku i týden duševního zdraví přinese více světla do života lidí s handicapem

Novinky, Stanislava Dvořáková

Městská knihovna v Ústí nad Orlicí, středisko Péče o duševní zdraví a další sociální služby se zapojily do pomoci zlepšení nelehkého života handicapovaných osob. Akce vyvrcholí Integračním dnem 26. září při setkání s veřejností.

Foto: Stanislava Dvořáková

Městská knihovna v Ústí nad Orlicí se k pomoci nevidomým připojila organizováním Sbírky pro světlušku.

Článek

Podzimní den naplněný nespočetným množstvím barev, které vyvolávají v pocitech lidí překrásný estetický obraz. A přece jsou jedinci, kteří tuto nádheru nikdy nepoznají. Jaké to je žít ve věčné tmě? Na tuto otázku přináší částečnou odpověď Sbírka pro světlušku, která se snaží všemi prostředky vnést do života těchto lidí aspoň trochu radosti.

Další skupina lidí s duševním onemocněním žije v jiném, neznámém světě, který zdravý člověk nikdy zcela nepochopí. I zde přichází pomoc v pořádání Týdnů pro duševní zdraví, jak nemocným, tak veřejnosti, aby dokázala pochopit problematiku jejich života. Na přednáškách i výstavách s aktuálním tématem Život s nadějí vystoupí renovovaní odborníci oboru psychologie a psychiatrie.

Omezením plnohodnotného života je i ztráta pohyblivosti a upoutání na invalidní vozík. Ztráta soběstačnosti, procházek parkem, radosti z nálezu hříbku, projížďky na kole po cyklostezce či absolvování jiné sportovní aktivity, je trpkým celoživotním handicapem.

Smutným vkladem do života je i nevratný úbytek sil, které zákonitě přináší stáří. Různé bolesti a obtížnost chůze umožňované hůlčičkou či chodítky je trvalým doprovodem každodenního režimu.

Ano, žijí mezi námi a přece podmínky jejich života jsou jiné. Na to vše upozorní, poradí a přinese pomoc tradiční setkání pořizovatelů sociálních služeb, jejich klientům, veřejnosti a žákům škol ve čtvrtek 26. září na Mírovém náměstí v Ústí nad Orlicí.

Zájemci z řad veřejnosti a rodin nemocných snadněji najdou cestu k pomoci, když sami poznají, jaké to je chodit se slepeckou holí, jezdit na invalidním vozíku či ve speciálním oblečku zažívat potíže vyššího věku.

S pozitivní nabídkou se připojí sociální služby, které zveřejní svoji činnost a možnost aktivního zapojení v terapeutických dílnách. Společnost Rytmus Východní Čechy na svém stánku nabídne podporu k najití vhodného zaměstnání a lidem s mentálním postižením pomoc se samostatným bydlením. Praktickou ukázkou bude KafeBar, obsluhovaný jejich klientem.

Svaz postižených civilizačními chorobami přinese ukázku své činnosti s nabídkou společné účasti na divadelních představeních a zájezdech.

O společnou radost se pak v programové části podělí klienti Stacionáře z Ústí nad Orlicí, České Třebové a Pardubic, k poslechu zahraje hudební soubor z Anenské Studánky a Barbušáci s tanečníky souboru Ginko z Domova pod hradem Žampach.

O důležitost seznámení veškeré školní mládeže se životem těchto handicapovaných lidí se náplní různých soutěží postarají studentky Vyšší odborné a střední zdravotní školy v Ústí nad Orlicí.

Cíl setkání klientů všech sociálních domovů - Pracovat-učit se-prostě žít - tak bude tímto Integračním dnem přesvědčivě naplněn.

Reklama

Výběr článků

Načítám