Hlavní obsah

Sběratelé shromáždili stovky kuchyňských mlýnků, zájemci si je mohou prohlédnout

Novinky, Eda Riedl

Po dvouletém úsilí se podařilo realizovat setkání sběratelů kuchyňských strojků v lokalitách Humburky, Slivenec, Kařez, Humpolec, Vranovská Ves. Sbírky jednotlivých sběratelů jsou veřejnosti přístupné některé po dohodě se sběratelem, jiné průběžně v místech výstav.

Foto: Eda Riedl

U Radka v Humburkách

Článek

Dnes se již u nás vyrábí pouze mlýnky na maso Porkert v Hanhartu Morkovice, mlýnky na strouhanku a na mák v Jihostroji České Budějovice, kávové mlýnky v Lodosu v Lomnici nad Popelkou. Je to málo na to, že před rokem 1945 byla naše republika jedna ze zemí, která exportovala všechny druhy mlýnků do celého světa.

První zastavení bylo v Lomnici nad Popelkou ve firmě LODOS. Druhé zastavení následovalo u sběratele Radka Kulicha spojené s povídáním a prohlídkou jeho sbírky mlýnků, které má doma a to snad všude. Sbírka čítá úctyhodný počet téměř pěti set kusů. Sbírka mlýnků bývá vystavena při příležitosti slavností v obci Humburky - asi dvakrát do roka. Sběratel hledá pro tuto sbírku vhodné prostory, aby mohla být veřejně přístupná.

Třetí zastavení se týkalo Slivence, konkrétně Jana Paula, dalšího sběratele mlýnků. Pan Paul vedle mlýnků, kterých má na tři sta, sbírá mimo jiné baterky, zálepky, dokumentaci starých věcí, sodovkové láhve a hlavně šicí stroje a ještě vše kolem nich. Po prohlídce mlýnků jsme navštívili připravované muzeum šicích strojů ve Slivenci. Sbírka mlýnků pana Paula je po dohodě přístupná veřejnosti, muzeum šicích strojů se otevře pro veřejnost letos na podzim.

Čtvrté zastavení: Kařez u Zbirohu. Navštívili jsme dalšího sběratele Hynka Plundricha. Také on nám ukázal svou pěknou sbírku kuchyňských mlýnků. Dokonce jsme získali informaci, že ve Zbirožských strojírnách se také před válkou vyráběly mlýnky. Jedná se o soukromou sbírku, majitel je ochoten sbírku po dohodě ukázat.

Poslední zastavení: Ranč č. 138 Vranovská Ves, sběratel Luděk Seidel. Po cestě jsme navštívili Muzea vah v Humpolci. Zde nás přivítal sběratel a majitel muzea Miroslav Moravec. Jeho sbírka vah je úžasná, to se prostě musí vidět. Muzeum v Humpolci je otevřeno pro veřejnost, je nutno ovšem si dohodnout termín návštěvy.

Pak už směr Ranč 138 do Vranovské Vsi za již zmíněným sběratelem Seidlem, který připravuje vše pro své muzeum na ranči. Sortiment je obrovský, za zmínku stojí staré pračky, máselnice odstředivky a samozřejmě také mlýnky. Také jeho sbírka mlýnků je obrovská a přesahuje počtem čtyři stovky exponátů. Na ranči a v muzeu je hotový ráj pro sběratele, zde se dá najít téměř vše – chce to jen mít čas, aby se to vše dalo prohlédnout. Expozice je přístupná veřejnosti a je jí možno shlédnout v doprovodu majitele.

Ráno snídaně a rozloučení. Příště se snad sejdeme u autora těchto řádků v Muzeu Mlejn v Ostravě, ostravská sbírka čítá 540 kusů, každý exponát je jiný. Muzeum Mlejn v Ostravě je přístupné veřejnosti a otevřeno každé pondělí až pátek od 10.00 do 17.00.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám