Hlavní obsah

Sběratel Vítězslav Tichý představí v Kroměříži výstavu plakátů kultovních československých filmů

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na léto připravuje Dům kultury v Kroměříži výstavu filmových plakátů z 60. let minulého století. Výstava, která proběhne v červenci a srpnu ve foyer, bude sestavena se vzácných sbírek dnes už známého sběratele Vítězslava Tichého z Bystřice pod Hostýnem.

Foto: archiv Vítězslav Tichý

Herečka Markéta Hrubešová a Vítězslav Tichý.

Článek

V létě proběhne ve foyer Domu kultury v Kroměříži výstava filmových plakátů z 60. let. Na co se můžou návštěvníci těšit?

Na tuto výstavu připravuji kolekci významných titulů tzv. Nové (mladé) vlny. Jde o plakáty k filmům Jana Němce (Démanty noci, O slavnosti a hostech), Věry Chytilové (Ovoce stromů rajských jíme), Miloše Formana… Zastoupeny budou i tituly příslušníků střední generace našich filmařů (Ján Kádár, Elmar Klos, Vojtěch Jasný, Karel Kachyňa a další). Význam při výběru plakátů hraje i jméno výtvarníka. Cílem je připomenout známá i méně známá filmová díla a zároveň slavnou éru československého filmového plakátu a jeho tvůrců.

Pokud vím, tak máte údajně velkou sbírku...

Sbírám vše, co se týká československé kinematografie. Tedy nejen plakáty. Těch mám zhruba 4 000. Mám téměř kompletní sbírku československých filmů. Z období let 1930 – 1990 mi chybí z celovečerních hraných filmů pouze 7 titulů. Rovněž porevoluční tvorbu mám téměř kompletní a navíc mám i značnou část dochovaných filmů němé éry. Rozsáhlý je dokumentační archiv, téměř 2 000 tisíce knih, periodika od konce 20. let minulého století (Studio, Kurýr, Kinorevue, Film a doba, Film a divadlo, Kino, Cinema…). V evidenci mám více než 45 000 osobností, které zasáhly do naší kinematografie.

Nedávno jste se setkal dvakrát s Vladimírem Pucholtem. Jak na vás zapůsobil?

S panem doktorem Pucholtem jsem seznámil v roce 2018, kdy přijal mé pozvání na Bystřické filmové jaro. Od té doby jsme v kontaktu. V panu Pucholtovi jsem poznal citlivého a nesmírně srdečného a skromného člověka. Na počátku letošního roku byl poctěn cenou Cenou Vladislava Vančury, udělenou Filmovým a televizním svazem (FITES). Využili jsme příležitosti jeho pobytu ve vlasti a spolu s přáteli z Dobrušky připravili další skvělé setkání v Dobrušce. Poté ještě následovalo setkání v Malostranské besedě v Praze.

Co nabídne letošní ročník festivalu Filmový Tesák?

Filmový Tesák se po mém odchodu do důchodu rozdvojil.  Po sedmnácti ročnících na Tesáku se přestěhoval do Vizovic, kde již připravuji ve spolupráci s Filmfestem Zlín 22. ročník.

Další podobná akce, na které se spolupodílím, proběhne na jaře v Bystřici pod Hostýnem. Ve dnech 17. - 19. dubna proběhne už pátý ročník Bystřického filmového jara. Návštěvníci se mohou těšit na setkání s Petrem Kostkou, Janem Kačerem, Jaromírem Šofrem, Pavlem Taussigem, Janem Lukešem a dalšími.

Reklama

Výběr článků

Načítám