Hlavní obsah

Šamanka z doby lovců mamutů brzy získá svoji tvář

Novinky, Jiří Smutný

Moravské zemské muzeum pokračuje v antropologických rekonstrukcích. Tentokrát antropoložka Eva Vaníčková a sochař Ondřej Bílek pracují na tváři šamanky z Dolních Věstonic, jejíž hrob objevil v roce 1947 archeolog Bohuslav Klíma.

Foto: Jiří Smutný

Sochař Ondřej Bílek, antropoložka Eva Vaníčková a ředitel Anthroposu Petr Kostrhun při prezentaci rekonstrukce neandrtálce v květnu 2016

Článek

Nález svým významem představuje paleoantropologický materiál první kategorie v celosvětovém měřítku. Kosterní pozůstatky této ženy z doby lovců mamutů patří mezi nejcennější sbírkové předměty muzea.

Přibližně 28 000 let stará lebka nese znaky traumatického zranění obličeje, které mělo podíl na nerovnoměrném růstu obličejové části a tím i na celkové podobě této ženy.

Oprávněně se můžeme domnívat, že ji toho zranění mohlo předurčit k významné roli ve spirituální sféře v rámci šamanistického pojetí světa. Rekonstrukce její tváře bude významným a atraktivním počinem. Návštěvníci muzea budou moci poprvé spatřit přesnou antropologickou rekonstrukci člověka, žijícího pod Pálavou v době lovců mamutů.

Finální podoba tváře bude vytvořena z materiálů, které co nejvěrněji napodobují kůži (silikony). Do hlavy budou implantovány lidské vlasy, řasy atd. Jednotlivé dílčí kroky jsou konzultovány s předními světovými odborníky, konkrétně s anatomickým oddělením univerzity v Göttingenu a s laboratoří antropologické rekonstrukce při Ruské akademii věd v Moskvě.

Výsledná rekonstrukce tváře v podobě busty bude představena v první polovině tohoto roku návštěvníkům pavilonu Anthropos, kde už zůstane jako součást expozice.

Reklama

Výběr článků

Načítám