Hlavní obsah

Saláty a jeseteři z protiatomového krytu

Novinky, Jan Řehounek

Za minulého režimu tu měli najít úkryt před jaderným konfliktem představitelé okresního výboru komunistické strany. Po roce 1989 přestal mít protiatomový kryt v lokalitě za hřbitovem v Nymburce opodstatnění a do loňského roku chátral. Nyní našel nové využití.

Foto: Jan Řehounek

Bohuslav Škoda ukazuje systém pěstování salátu. Vzadu jsou nádrže pro ryby.

Článek

Podnikatel Bohuslav Škoda si kryt od města pronajal a buduje v něm aquaponické centrum. Odborně vysvětleno: vývojové centrum pro vývoj nitrifikačních bakterií, výzkumné centrum pro vývoj světel vhodných pro pěstování zeleniny a vývojové centrum pro využití solární energie pro aquaponické systémy.

Minulý týden se uskutečnila první veřejná prohlídka centra.

„Budujeme a provozujeme farmy, v nichž pomocí aquaponie pěstujeme zeleninu a ryby. Centrum v Nymburce bude fungovat jako ukázkové, ať už pro naše obchodní partnery, tak pro zájemce ze široké veřejnosti,“ vysvětluje Bohuslav Škoda. „Chceme lidem ukázat, že lze zeleninu nebo léčivé byliny vypěstovat naprosto čistým způsobem a v nejlepší biokvalitě.“

Že má takováto aquaponie budoucnost, svědčí obrovský zájem podnikatelů ze zahraničí. V současné době zakládá firma Bohuslava Škody obrovskou aquaponickou farmu v Číně.

Systém, v tomto případě v podzemí bukru, ale lze ho uplatnit i v jakýchkoliv nevyužitých budovách, funguje jako uzavřený okruh koloběhu vody. Na začátku jsou nádrže či akvária, v nichž jsou chovány ryby. V Nymburce jsou to zatím jeseteři a karasi, přibudou k nim ještě pstruzi. Jejich exkrementy mění bakterie na živiny, z nichž žijí rostliny – hlávkový salát a máta. V osvětlených plastových kontejnerech. Voda, tedy živný roztok pro pěstování zeleniny, z níž jsou tyto látky rostlinami spotřebovány, se vrací k rybám.

„Jakmile to tu rozjedeme, plánujeme, že si budou moci lidé přijít a odnést si hlávku salátu či rybu. Bezplatně, protože toto centrum bude skutečně pouze prezentační,“ dodal Bohuslav Škoda.

Reklama

Výběr článků

Načítám