Hlavní obsah

Sál klatovské radnice bude hostit koncert ke státnímu svátku

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

V pátek 16. listopadu v 19 hodin se v reprezentačním sále klatovské radnice uskuteční koncert ke státnímu svátku, na kterém vystoupí Československé komorní duo Pavel Burdych (český houslový virtuos) a Zuzana Berešová (slovenská klavírní virtuoska).

Foto: ilustrační foto Městské kulturní středisko Klatovy

Sál klatovské radnice bude hostit koncert ke státnímu svátku

Článek

Československé komorní duo je český komorní hudební soubor, který založili na brněnské Janáčkově akademii múzických umění v roce 2004 český houslista Mgr. Pavel Burdych a slovenská klavírní virtuoska Ph.D. Zuzana Berešová.

Soubor je pravidelným hostem hudebních festivalů v Česku, Německu, Rakousku, na Slovensku. Často koncertuje ve světových metropolích – Řím, Paříž, Vídeň, Lisabon, Soul, Bukurešť, Sofia, Atény, Bělehrad, Budapešť, Praha, Bratislava. Díky svému česko-slovenskému zaměření jsou oba umělci oslovováni sdruženími Čechů a Slováků po celém světě. Každoročně připravují aktuální projekty k jubileím významných skladatelů.

V roce 2008 připravili ve spolupráci s Hudebním centrem v Bratislavě k „století" Eugena Suchoně 18 koncertů z jeho tvorby, které interpretovali mj. v Praze, Bratislavě a Římě.

V roce 2011 prezentovali v rámci jubilea 130 let Mikuláše Schneidra-Trnavského jeho tvorbu na turné po Jižní Koreji s vrcholným koncertem v Soulu. Na českých pódiích připomínali posluchačům 170 let od narození Antonína Dvořáka.

V roce 2012 se věnovali nedožitým 80. narozeninám Ilji Zeljenky. S programem jeho skladeb hostovali i v Budapešti. Ve stejném roce vyšlo v edici Českého rozhlasu jejich debutové CD se skladbami českých a slovenských autorů (Dvořák - Machajdík - Trnavský).

V roce 2013 byli Berešová s Burdychem přizváni k realizaci hudebního projektu ve Slovenském národním muzeu "Karol Elbert - neznámý známý."

V roce 2014 se připojili k projektu Rok české hudby, který zakončili závěrečným koncertem v Centru Bohuslava Martinů v Poličce.

V roce 2015 koncertovali nejčastěji na německých pódiích s programem k výročí Roberta Schumanna.

V roce 2016 natočili s podporou Fondu na podporu umění kompaktní disky s hudbou slovenského skladatele Ladislava Kupkoviče a významného rodáka z Bardějova Bély Kélera.

Československé komorní duo je v roce 2018 rezidenčním souborem zahraničních diplomatických misí České a Slovenské republiky. Koncerty připomínají 100. výročí Československé republiky a 25. výročí vzniku České a Slovenské republiky. Československé komorní duo je publikem i kritiky oceňováno za vysokou profesionalitu, perfektní souhru a muzikalitu. 

Program koncertu ke státnímu svátku:

Leoš Janáček: Romance

Peter Machajdík: 1-9-1-8

Antonín Dvořák: Capriccio B. 81

Ilja Zeljenka: Musica Slovaca

Bohuslav Martinů: Česká rapsódie H. 307

Béla Kéler: Vzpomínka na Bardejov, op. 31

Mikuláš Schneider-Trnavský: Duhopol

Bedřich Smetana: Duo "Z domoviny" č. 2

Josef Suk: Pohádka, op. 16

Ladislav Kupkovič: Suvenýr

Reklama

Výběr článků

Načítám