Hlavní obsah

Saartje s Karlosem mají vlčí trojčata

Novinky, Jiří Smutný

V brněnské zoo se poprvé v její historii rozmnožili vlci hřivnatí. Již koncem ledna chovatelé pozorovali, že se v zázemí největších jihoamerických psovitých šelem něco děje, ale s ohledem na plachost těchto zvířat je nechali raději v klidu a až na konci února se přesvědčili, že mají tři mláďata.

Foto: Jiří Smutný

Vlk hřivnatý, mláďata (ilustrační foto)

Článek

V Brně chovají vlky hřivnaté (používá se i označení pes hřivnatý) v rámci Evropského záchovného programu od roku 2000. Současný chovný pár tvoří sedmiletá samice Saartje a tříletý samec Karlos.

„V zoologických zahradách hraje při odchovu mláďat vlků hřivnatých důležitou roli psychická pohoda rodičů. Jsou to velmi plachá zvířata, proto potřebují po porodu absolutní klid. Právě stres bývá častou příčinou úhynu mláďat brzy po narození. Naše mláďata jsou dva samci a jedna samička a mají za sebou první veterinární prohlídku. O mláďata se starají oba rodiče a konkrétně náš poměrně mladý samec je přímo vzorový táta. Pečuje o trojčata většinu času a matka pak zejména v době kojení,“ říká kurátorka savců Zoo Brno Dorota Gremlicová.

Vlk hřivnatý je v přírodě samotář, smečky netvoří. Je všežravec s velkým podílem rostlinné stravy. Z živočichů loví drobné hlodavce, ptáky, plazy a hmyz. Dorůstá délky 90 - 100 centimetrů, výšky v kohoutku 70 - 90 centimetrů a dospělý váží 20 - 25 kilogramů. Mláďata se rodí 2 až 3.

Vlci hřivnatí nejsou v zoologických zahradách často chovaným druhem a odchov je ještě vzácnější. V minulém roce se u nás podařil v Zoo Hodonín, kde se narodila dvojčata. Z důvodu čerstvé aktuality zveřejňujeme snímky právě z Hodonína.

Reklama

Výběr článků

Načítám