Hlavní obsah

S větvičkou jmelí a posledním advetním zvoněním se plnila tajná přání

Novinky, Stanislava Dvořáková

Mírové náměstí v Ústí nad Orlicí na čtyři dny - 17. - 20. prosince - od 9.00 do 18.00 hodin ožívá v tomto roce naposledy, a to uspořádáním adventních trhů s širokou nabídkou dárkového sortimentu zejména textilu.

Foto: Stanislava Dvořáková

Kouzelný zvoneček? Proč nevěřit ve vánoční době v zázraky. Stačí zazvonit, něco si přát a v brzké době se uvidí, zda ještě kouzla existují.

Článek

Ještě v minulém roce se vánoční trhy konaly o nedělích čtyř adventů. Praxe však ukázala, že se střetávají s vánočním kulturním programem a neplní tak zcela svůj účel. Proto se v letošním roce přistoupilo k jejich soustředění do čtyř dnů posledního adventu, kdy zároveň byla dána možnost poznat, na co se zapomnělo a co je třeba doplnit.

Nápad se vyplatil. Navíc předjarní počasí, kdy se ukázalo i slunce, přispělo k zaplnění náměstí četnými stánky i mnoha návštěvníky. Přehledně naaranžované zboží lákalo ke koupi. Ani prodávající nešetřili dobrou náladou, protože tentokrát se nemuseli za stánky klepat zimou.

Tak je na náměstí bohatý výběr zboží vycházející z předpokladu, že domov je již nakrášlen a je jen třeba dokoupit nebo přidat nějaký dárek. Sortiment je zaměřen zejména na textil s prádlem, pyžamy a župany počínaje až po slušivá pánská trika a dámské ručně malované halenky, zimní čepice a kloboučky včetně kožešinových vestiček, papučí a mnoha dalšího. Dále je pamatováno na ložní prádlo, dětský textil a hračky.

Kdo potřebuje doplnit výzdobu, najde zde různé dekorace, sušené květiny, lucerničky a svíce a různé nápadité dřevěné výrobky.

K Vánocům patří i sladkosti, a tak v blízkosti vánočního stromu je rozložena široká nabídka sušeného a kandovaného ovoce, máčeného ovoce v čokoládě a pro zdraví v zimním období český česnek paličák. Netypická je sice nabídka cukrové vaty, ale kdo by odolal nezvyklé jahodové, borůvkové, citronové a jablečné chuti.

Z druhé strany stánky nabízejí občerstvení na místě na instalovaných lavičkách, a to čerstvě zhotovované trdelníky, řecký gyros, domácí langoše, párek v rohlíku, čerstvý domácí bramborák a na zapití čepované pivo a limo. Pro zahřátí, které není sice zapotřebí, ale aspoň pro chuť svařák, teplou medovinu, grog, vánoční punč a dětský punč.

Trhy, které obnáší vše, co k nim patří, mají ale jednu zvláštnost - jsou přece vánoční. Vánoce znamenají pohádkový čas plný kouzel, tajemství a překvapení. To jsou situace, které provází člověka od dětství a nikdy ho v tento čas neopustí.

Proto prostředí trhu bylo uzpůsobeno této představě. Vedle mohutného smrku stojí stánek se jmelím, kterému je odpradávna přisuzována magická moc přinášet štěstí. Navíc ještě když nejlépe obdarovaný zazvoní na zvoneček vedle stromu a vysloví tajné přání (ovšem dostatečně nahlas a vedle blízké osoby), může očekávat jeho splnění.

A tak v průběhu těchto dní je ještě dána možnost dohnat poslední praktické povinnosti, ale zároveň se přenést do pohádkového světa a těšit se na zázraky přicházejícího období.

Reklama

Výběr článků

Načítám