Hlavní obsah

S posledním honem myslivecký rok nekončí

Novinky, Miroslav Pejčoch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Myslivecké hony již pomalu končí, ale péče zvěř a přírodu kulminuje.

Foto: Miroslav Pejčoch

MVDr Jaroslav Šonka provádí veterinární vyšetření zajíců.

Článek

Prosinec je v životě myslivce vždy ve znamení tradičních podzimních honů. Ne jinak tomu bylo v Mysliveckém sdružení Mandava Dobřejice a Opařany.

Tyto spolky, které vážou kamarádské, takřka sousedské vztahy, pořádaly podzimí hony ve svých honitbách. Výřady ulovené zvěře již sice nejsou takové jako v minulosti, ale myslivost již dávno není pouze o lovu. Hony jsou pouze takovou třešinkou na dortu a odměnou za celoroční práci v přírodě.

Hlavním a celoročním úkolem myslivců je aktivní ochrana přírody. V zimním období se hlavně jedná o přikrmování strádající zvěře, tak aby v co nejmenší míře vznikaly škody způsobené okusem zvěře.

Rovněž je nutné zachovat takové stavy zvířat, aby byly schopny reprodukce. Proto myslivci nejen z Dobřejic a Opařan apelují na návštěvníky lesa, aby svojí přítomností, volným pobíháním psů apod. zvěř nestresovali, protože to je přímá cesta k velikým úhynům v zimním období. Odměnou nám všem potom bude kulturní vyvážená příroda - a právě to by měl být cíl celé naší společnosti.   

Reklama

Výběr článků

Načítám