Hlavní obsah

S platební kartou do MHD v Ostravě

Novinky, Vratislav Tobola

Od 30. června mohou cestující využívající MHD v Ostravě použít k zakoupení krátkodobé jízdenky svou bezkontaktní platební kartu VISA nebo MasterCard. Ostrava je první město v České republice, která tuto službu nabízí ve všech vozech Dopravního podniku Ostrava.

Foto: Vratislav Tobola

Odbavovací terminál

Článek

Cestování ve vozidlech městské hromadné dopravy v Ostravě je od 30. června zase jednodušší. Dopravní podnik Ostrava ve spolupráci s Koordinátorem ODIS s. r. o. spouští nákup krátkodobých jízdenek přímo ve vozidlech MHD pomocí bezkontaktních platebních karet. Cestujícím se tak otevírá nová cesta k nákupu jízdenek bez nutnosti mít u sebe hotovost, hledat automat na jízdenky, nebo zdržovat řidiče nákupem jízdenek.

Celý systém funguje podobně jako nákup jízdenky pomocí karty ODISKA, kterou dopravce provozuje už několik měsíců.

Při nástupu do vozidla stačí přiložit platební kartu k žlutému terminálu a počkat na potvrzující zprávu o bezproblémovém odbavení. Pokud cestující bude cestovat do 10 minut, při výstupu přiloží opět platební kartu k terminálu, dojde k jeho odhlášení a bude mu zaúčtována levnější jízdenka. Pokud se cestující neodhlásí, bude mu účtována klasická jízdenka.

Pokud cestující plánuje přestupovat, musí dbát na to, aby jeho přestup proběhl nejpozději do 30 minut od nákupuju jízdenky. V každém dalším voze musí provést přihlášení do terminálu přiložením platební karty. V případě přestupu, nebo delší jízdě než 10 minut, není třeba při výstupu přikládat platební kartu k terminálu.

„Celý systém je navíc postaven tak, aby cestující za celý den nepřekročil cenu celodenní jízdenky. Pokud tedy cestující bude cestovat celý den, na konci dne mu bude odečtena maximálně částka celodenní jízdenky,” uvedl jednatel společnosti KODIS Aleš Stejskal.

„Zúčtování bude prováděno vždy denně v clearingovém centru Koordinátora ODIS s. r. o., přičemž budou zúčtovány veškeré jízdy provedené od 3.00 hod. jednoho dne do 2.59 hod. dne druhého. Z hlediska bezpečnosti systém splňuje požadavky, stejně jako například terminály v supermarketech,” informuje server mhd-ostrava.cz.

Více informací o odbavovacím systému a možnosti platby bezkontaktními platebními kartami naleznete na oficiálních stránkách http://www.dpo.cz, nebo na stránkách http://mhd-ostrava.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám