Hlavní obsah

S napětím očekávaná premiéra Verdiho opery Macbeth měla mimořádný úspěch

Novinky, Robert Rohál

Úspěchem korunovaným potleskem ve stoje skončila v neděli 23. června premiéra Verdiho opery Macbeth ve Státní opeře v Banské Bystrici. Inscenaci, která byla současně posledním titulem právě končící sezóny, režíroval hostující Peter Gábor.

Foto: Robert Rohál

Hvězdy během děkovačky na jevišti Státní opery v Banské Bystrici.

Článek

Původně mělo být poslední premiérové představení sezony 2012/2013 Státní opery v Banské Bystrici uvedeno na nádvoří zvolenského zámku v rámci festivalu Zámecké hry zvolenské, avšak z důvodu nepříznivého počasí proběhlo představení nakonec v budově banskobystrické opery.

Tak jako tak se ukázalo, že to byla dobrá volba, protože inscenace je postavená i na speciálních světelných efektech, což by na nádvoří zámku během večera, kdy je ještě dlouho světlo, zdaleka nevyznělo.

S napětím očekávaná premiéra opery Macbeth se tedy setkala s mimořádným úspěchem jak u premiérového publika, tak u kritiky, která nešetří superlativy. Publikum stejně jako recenzenti ocenili jednak působivou inscenaci, což padá především na vrub režiséra, scénografa i kostýmní výtvarnice, jednak účast mezinárodně proslulých pěveckých hvězd, které byly angažovány.

Zatímco postavu Macbetha ztvárnil Evez Abdulla, v roli Lady Macbeth zazářila Louise Hudson. V dalších rolích zaujali Štefan Kocán jako Banco, Miroslav Dvorský v postavě Macduffa i nový člen košické opery Robert Smiščík, který vytvořil postavu Malcolma.

Na operní inscenaci se vedle režiséra Petra Gábora podíleli dirigent Marián Vach, scénograf Jaroslav Valek, kostýmní výtvarnice Katarína Holková, choreograf Jaroslav Moravčík, sbormistryně Iveta Popovičová a neposlední míře také Orchestr, sbor a balet Státní opery Banská Bystrica.

Reklama

Výběr článků

Načítám