Hlavní obsah

S motorovou pilou se dají vytvořit skutečné umělecké skvosty

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Petrovicích u Sušice proběhl další ročník populární řezbářské soutěže Petrovice Art 2012, jehož se zúčastnilo 14 umělců. Nejvyšší cena v následné dražbě se zastavila na částce 5000 Kč, čímž byl překonán loňský rekord.

Foto: Jan Kaše

Jiřičenský trenažér byl vydražen za rekordních 5.000 Kč

Článek

Umění lze dělat nejrůznějším způsobem, s nejrůznějšími materiály a v nejrůznějším prostředí. Důkazem toho jsou Petrovice u Sušice, kde se v sobotu 28. ledna konal od 12.00 hodin další ročník řezbářské soutěže Petrovice Art 2012, kterou pořádá Stolní společnost u Luhanů a Sbor dobrovolných hasičů v Petrovicích.

Celkem 14 umělců, i když někteří by se takto nenazývali, vytvořilo během dvou hodin ze smrkových polen o délce 150 až 170 cm a průměru 30 až 100 cm nádherná díla. Použít směli pouze řetězovou či ruční pilu, sekyry a jak vtipně uvádí propozice, i zuby a nehty.

Šikovné ruce soutěžících tak vytvořily želvu, medvěda, koně, draka, ale také mobilní telefon či funkční udírnu. Po ukončení prací byla pod vtipným a bezprostředním vedením Pavla Hetzera nejprve provedena dražba některých výtvorů, která zcela překonala tu loňskou částkami, za něž si noví majitelé díla odnášeli.

Největší souboj se svedl o dřevěného koně od  Luboše Vítovce, nazvaného Jiřičenský trenažér. Zde se částka vyšplhala až na 5000 Kč (nejdražší sochou v roce 2011 byla Panna Marie, která byla vydražena za 3000 Kč). Dalším dílem, u něhož se zájemci předháněli v nabídnuté ceně, byla Ruka, kterou zhotovil Martin Soukup.

V přátelské a veselé atmosféře zaznívaly takové hlášky, jako například „dávám 900 a vykašli se už na to“, prohlásila jedna zájemkyně na adresu svého konkurenta, který neustále přihazoval další částky. Neuspěla a majitel Ruku získal za neuvěřitelných 2500 Kč. Za stejnou sumu pak byla vydražena i Želva Luboše Kopačky či Drak Karla Tittla.

Některá díla do dražby vůbec nešla. Například Medvěd od sympatického Sergeye Blaginina, ruského řezbáře, který v Čechách pracuje jako dřevorubec. Jeho výtvor bude věnován naučné stezce Vlčí jámy. Svatého Petra v životní velikosti zase získá obec Petrovice.

Vyvrcholením bylo vyhlášení divácké soutěže. Ti jako nejlepší výtvor označili Želvu Luboše Kopačky. Na druhém místě skončil Jiřičenský trenažér Luboše Vítovce a třetí příčku obsadil Svatý Petr Stanislava Karouse.         

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám