Hlavní obsah

S Miroslavem Stinglem na cestu za Tajemstvím indiánských pyramid

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Cestopis Tajemství indiánských pyramid přibližuje starou mayskou kulturu a svědectví staveb. Autora Miroslava Stingla netřeba představovat. Je autorem více než čtyřiceti knih. Řadu z nich vydalo nakladatelství Jota. Letošní novinkou je aktualizované druhé vydání této knihy.

Článek

Mayové, původní obyvatelé části dnešního Mexika a některých oblastí zemí Střední Ameriky přitahovaly M. Stingla odjakživa: „Velice jsem si přál poznávat mayská města už od svých chlapeckých let. A jednoho dne se mi pak poštěstilo do prvého z těchto kamenných zázraků vstoupit. A protože je nezničila žádná apokalypsa, ale překrylo je jen zapomnění, existuje tento podivuhodný kamenný svět dávných Mayů ještě i dnes.“ Tak začíná autor vyprávění o cestě za Tajemstvím indiánských pyramid.

Chlapecký sen se začal plnit v roce 1965, kdy se ponejprv dostal do Mexika. Cílem cesty (a obsahem pozdější knihy) bylo seznámení s doklady kultury starých Mayů. Stranou však nemohl ponechat starší kulturu Olméků. Ta předcházela slávě pozdějších Mayů, byla nejstarší kulturou dnešního Mexika s vrcholem kolem tisíce let před našim letopočtem. Olmékové zanechali četné památky: nejstarší pyramidy na americké pevnině, podivuhodné i záhadné obrovské hlavy, sochy kultovních jaguárů.

„Rozloučil jsem se s hlavním městem jaguářích indiánů a vlastně vůbec s Olméky a teď jedu za těmi, kteří přišli po jaguárech a kteří rozvinuli kulturu Olméků v nejvyšší, nejskvělejší kulturu indiánské Ameriky – v kulturu mayskou,“ pokračuje Stingl.

Prvou zastávkou je“ – Palenque, nejkrásnější město z období „Staré říše, sevřené mezi horami a „nekonečnou“ zelení pralesa. Jsou tu pyramidy se štukovými reliéfy, ale i výrazná stopa někdejší návštěvy krajana. Hrabě Waldeck, rodák z Prahy, „checoslovaco“, je tu uznáván za zásluhy o uvedení Palenque ve známost. Jaké byl vlastně národnosti, je nejisté, jisté je, že byl objevitelem i malířem, předtím vojákem. S mladou místní míšenkou a vlastní neklidnou povahou vydržel ve Svatyni hraběte, jak tu místo s krásnou štukovou výzdobou dodnes nazývají, dva roky.

Čtenář pokračuje s autorem v cestě po dávné říši Mayů, jeho srdci velmi blízké. Ten procestoval křížem krážem celou zeměkouli a mnoho krásných mít ze svých cest přiblížil množství čtenářů, jemuž se nemůže přiblížit žádný jiný z našich autorů. Světově proslulý etnograf, cestovatel, nejvydávanější a nejpřekládanější spisovatel, polyglot, ale např. i čestný náčelník indiánského kmene Kikapů... V jednom z rozhovorů Miroslav Sting za nejhezčí místo na světě označil zemi, odkud na cesty vyjížděl, kam se vracel a kterou by nikdy neopustil.

Tajemství indiánských pyramid je druhým, aktualizovaným vydáním knihy. Určena je všem, kteří jsou už v Mexiku, byli tam, nebo se chystají tam a do dalších blízkých míst, sídel někdejších Mayů. Vlastně je nejen poutavou četbou, ale i fundovaným průvodcem. Osloví ty, kteří mají rádi historii, starou architekturu a cestopisnou literaturu. Jistě i ty, kterým se klukovské sny z různých důvodů tak docela uskutečnit nepodařilo a dokázali se s tím srovnat. Zaujme také ty, kteří v bezpečí domova vždy volili a volí osvědčené „prstem po mapě“.

Reklama

Výběr článků

Načítám