Hlavní obsah

S letní náladou splynulo 103 uměleckých prací na výstavě Ústecký salon 2018

Novinky, Stanislava Dvořáková

S letitou tradicí byl otevřen již 23. ročník Klubu přátel umění v Ústí nad Orlicí, jehož členové od pátku 3. srpna představují veřejnosti v Galerii pod radnicí výsledky svých uměleckých představ a činnosti.

Foto: Stanislava Dvořáková

Dojmy odpolední procházky prodloužil pohled na obraz Miloše Kovrzka z Hnátnice Slepé rameno Tiché Orlice.

Článek

Vernisáží v pátek 3. srpna spojenou se vzájemným setkáním členů Klubu přátel umění Ústí nad Orlicí byl zahájen Ústecký salon 2018 - výstava pro veřejnost představující umělecké práce 43 členů klubu a 7 přizvaných hostí, kteří se v Ústí narodili, či zde žijí.

KPU má v současnosti 135 členů, kteří se s hosty prezentují 103 pracemi. Patnáct vystavovatelů je přímo z Ústí nad Orlicí, dále to jsou zástupci měst a obcí Orlickoústeckého regionu - Česká Třebová, Letohrad, Lanškroun, Vysoké Mýto, Jablonné nad Orlicí, Brandýs nad Orlicí, Potštejn, Řetová, Bystřec, Horní Sloupnice, Skořenice, Česká Rybná, Hnátnice, Nekoř, Třebovice a Dolní Libchavy. Dále je zastoupena Praha, Ostrava, Týn nad Vltavou, Žehušice, Malá Skála, Senetářov a Podbořany u Ronova.

Jak samotná místa napovídají, námětem je převážně krásná příroda Podorlicka v jejich proměnách i fantazii vzpomínek.

To vše je promítnuto do malby (olej, akryl, tempera, kvaš), pastelu, kresby tuší, tužkou, fixem, perokresby, počítačové grafiky, koláže a digitální koláže. Nechybí ani vyjádření literatury a komiksu.

Prostorovou ozdobu představuje keramická lampa Evy Anderlové z Bystřece, Káča a Čert z pálené hlíny Dagmar Langové z Prahy, kovové plastiky uměleckého kováře Františka Bečky Ježíš a pískovcové plastiky Josefa Filipa z Potštejna Ona a On, dřevokoláž Plastika a dřevořezba Houpací koník Josefa Faltuse z Jablonného nad Orlicí, a Vzpomínky Ivany Majvaldové z Letohradu z rytého a pískovcového skla.

Krása ruční práce žen je zastoupena náhrdelníky Elišky Faltusové z Jablonného nad Orlicí, paličkovanou krajkou Dagmar Filipové z Ústí nad Orlicí a výrobky oblíbeného patchworku - ubrusem a polštářem Jaroslavy Chejnovské z Ústí nad Orlicí a dekou Miloslavy Kurakové z Dolních Libchav.

V početné řadě maleb a kreseb poutají především okolní známá místa, kterým dominuje olej Slepé rameno Tiché Orlice Miloše Kovrzka z Hnátnice, kde krása naší přírody úspěšně soupeří s olejem Švýcarské Alpy Nadi Cermanové ze Skřenice a s akvarely U moře v Chorvatsku Miroslava Petříka z Týna nad Vltavou. Kouzlo Tiché Orlice znázorňuje ještě Splav u Panského mlýna ze souboru digitálních grafik Josefa Ripky z Ústí nad Orlicí.

Prohlídka dalších četných obrazů je pak přehlídkou nekončícího půvabu krajiny a květů, postřehů, představ, fantazie a v barvách skrytých příběhů.

Výstava potrvá do 25. srpna, kdy ji možno navštívit mimo pondělí v úterý až pátek od 10 do 12 a od 14 do 17 hodin, v sobotu a neděli od 14 do 17 hodin a v pouťových dnech 18. a 19. srpna i dopoledne od 10 do 12 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám